چکیده زمان مورد نیاز برای مطالعه مقاله:5 دقیقه
دوران بارداری یکی از شیرین ترین و مهم ترین دوران زندگی یک مادر است، که با تغییرات فیزیولوژیک بسیاری همراه است.رویارویی با این تغییرات در خانم های باردار سبب بروز ترس و استرس می گردد.دوران بارداری از آن جایی حائز اهمیت است که، وارد شدن هر گونه صدمه به جنین و یا مادر می تواند سبب بروز اختلال های جسمی و روانی که در سال های بعد گریبان نوزاد را بگیرد، شود.بنابراین سپری کردن این دوران با موفقیت، داشتن نوزادی سالم را تضمین می کند.به همین منظور ما در این مقاله به چند نمونه از مهم ترین و اساسی ترین نکات دوران بارداری که بایستی توسط مادر رعایت گردد، اشاره خواهیم کرد.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
نکات دوران بارداری
بارداری حساس ترین دوره ی زندگی هر زنی است، که با استرس ها و حساسیت های زیادی به دلیل تغییرات فیزیولوژیکی برای زن باردار همراه است.اساسی ترین دغدغه ی یک زن باردار، سلامت جنین خود است.اولین گام برای داشتن جنینی سالم، مادری سالم است.بنابراین یک مادر باید در دوران بارداری نکات بسیاری را در زمینه های تغذیه، استراحت و... رعایت نماید.عدم رعایت این نکات احتمال بروز هر گونه اختلال جسمی و روحیی را برای جنین افزایش می دهد.در زیر به مهم ترین نکات دوران بارداری اشاره خواهد شد.
1. داشتن رژیم غذایی مناسب
داشتن رژیم غذایی مناسب یکی از کلیدی ترین نکات دوران بارداری می باشد، چرا که رژیم غذایی در بارداری باید مواد مغذی و انرژی را به اندازه کافی برای رشد درست کودک فراهم میکند. این رژیم غذایی بارداری باید تعادل مناسبی از پروتئین، کربوهیدرات و چربی و مصرف انواع گیاهان مانند میوهها و سبزیجات را شامل میشود.
-
میوه و سبزیجات
مصرف پنج وعده میوه و سبزیجات در روز که ممکن است به شکل آبمیوه، خشک، کنسروی، یخ زده، یا تازه باشند، الزامی است.
-
پروتئین
پروتئینهای حیوانی سالم عبارتند از ماهی، گوشت بدون چربی و مرغ و همچنین تخممرغ. تمام زنان باردار و مخصوصا وگانها باید مواد غذایی فوق را به عنوان منابع خوب پروتئین در نظر داشته باشند
-
کلسیم
مهم است که زنان باردار کلسیم را به میزان کافی مصرف کنند. غذاهای لبنی مانند پنیر، شیر و ماست غنی از کلسیم هستند.
-
آهن
آهن بخش عمده ای از هموگلوبین را تشکیل میدهد. هموگلوبین رنگدانهی حامل اکسیژن و پروتئین اصلی در گلبولهای قرمز است و ودر واقع اکسیژن را به سراسر بدن حمل میکند.موادی هم چون لوبیای خشک شده، میوههای خشک، مانند زردآلو و.. ، زردهی تخممرغ سرشار از منابع آهن هستند.
-
چربیها
یکی از نکات دوران بارداری که حتما با یستی رعایت گردد، این است که، چربی نباید بیش از ۳۰ درصد از رژیم غذایی زنان باردار را تشکیل دهد. محققان دانشگاه ایلینوی در ژورنال فیزیولوژی گزارش دادند که یک رژیم غذایی دارای چربی زیاد ممکن است کودک را در آینده مستعد ابتلا به دیابت کند.
2. تغییر نحوه ی زندگی
کارهای همیشگی و هرروزه، مثل برقانداختن دستشویی و تمیزکردن جای حیوانات خانگی، وقتی حاملهاید ممکن است خطرناک باشد. اتفاقات و کارهایی مثل قرارگرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی، برداشتن چیزهای سنگین، یا دستزدن به مواد آلوده به باکتری میتواند هم شما را به خطر بیندازد و هم نوزادتان را. در زیر کارهایی را که باید از فهرست وظایف روزمره حذف کنید آوردهایم.این موارد از اساسی ترین نکات دوران بارداری می باشد.
- برداشتن چیزهای سنگین
- بالارفتن از چارپایه یا نردبان
- عوضکردن جای گربه (تا مبادا مبتلا به توکسوپلاسموسیس شوید، بیماریای که انگل گربهها ناقل آن است)
- استفاده از مواد شیمیایی قوی
- ایستادن طولانیمدت، بهخصوص کنار اجاق گاز
- با این حال نمی توان از انجام ساده ترین فعالیت های روزانه ممانعت کرد، اما با کمک یک شکم بند بارداری می توان انجام این فعالیت هارا ساده نمود.
3. استراحت به اندازه کافی
خواب کافی نه تنها برای مادران باردار بلکه برای هر کسی ضروری است و در صورت کمخوابی فعالیت سیستم بدن در طول روز به مخاطره میافتد.در مادران باردار هم خواب کافی برای سلامت جنین و همینطور خود مادر ضروری است. از این رو ایم مسئله یکی از کلیدی ترین نکات دوران بارداری می باشد. پزشکان میگویند مادران باردار باید در طول شب حداقل 8 ساعت بخوابند.بسیاری از زنان باردار از بیخوابی در طول شب یا به اصطلاح «اینسامنیا» رنج میبرند و نمیتوانند شبها بخوابند و معمولا میگویند کلافهاند و خوابشان نمیبرد.بهتر است رختخوابتان را مناسب وضعیت جدیدتان تغییر دهید که در آن راحتتر باشید؛ مثلا از بالش بارداری استفاده کنید که ممکن است به شما کمک کند. فراموش نکنید که ورزش کردن سبک هم در طول روز میتواند به خواب راحتتر در طول شب کمک کند.
4. افزایش وزن را زیر نظر داشته باشید
یکی از مهم ترین نکات دوران بارداری، زیر نظر گرفتن وزن است. میدانیم؛ شما دیگر دو نفر هستید. ولی اگر زیادی وزن پیدا کنید، بعداً خلاصشدن از دستش سخت میشود. درعینحال، اگر بهاندازهی کافی وزن اضافه نکنید، ممکن است نوزاد موقع تولد کموزن باشد و بعداً دچار مشکلات رشدی شود. اخیراً، موسسهی درمان (IOM) برای اضافهکردن وزن در دورهی آبستنی دستورالعملهایی منتشر کرده است. در اینجا توصی