سبد خرید0
مراقبتهای بعد از زایمان

چکیده:                                                                          مدت زمان مطالعه این مقاله: 4 دقیقه

 

 مراقبت و نکات بعد از زایمان برای خانم ها بیش از مراقبت های قبل از زایمان است. ولی بعضی از خانم ها بعد از زایمان به فکر سلامتی خود نیستند و این اشتباه بزرگی است. با تولد نوزاد، مادر وارد مرحله جدیدی میشود که این مرحله نیازمند مراقبت های ویژه ای است. بعضی از مادران اطلاعات کافی در مورد مراقبت ها و نکات بعد از زایمان را ندارند و دچار مشکلاتی میشوند. ما در این مقاله رخی از نکاتی که بعد از زایمان باید رعایت شود را به طور خلاصه شرح میدهیم. مادران با رعایت نکاتی که در این مقاله گفته میشود هر چه سریعتر سرپا شده و میتوانند به تنهایی از نوزاد خود رسیدگی کنند و نهایت لذت را از تولد کودک خود ببرند.

دوران بعد از زایمان با خاتمه زایمان شروع میشود. این دوران تا زمانی ادامه دارد که تغییرات ایجاد شده در بدن به حالت قبلی برگردد. بعد از عمل زایمان مدتی به طول می انجامد تا بدن از هر لحاظ به حالت اولیه خود بازگردد، پس نباید انتظار داشته باشید که طی یکی دو هفته همه چیز درست شود. بدن مادر معمولا 6 تا 8 هفته بعد از تولد نوازد، سازو کار عادی خود را باز می یابد. البته این موضوع به مراقبت های هفته های اول بعد از زایمان بستگی دارد. رعایت نکات بعد از زایمان نقش تعیین کننده ای در سلامت مادر و نوزاد دارد.

برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید.

  1. نکاتی که بعد از زایمان باید رعایت کنیم.
  2. مراقبت از دستگاه ادراری
  3. بستن شکم بند
  4. مقابله با افسردگی بعد از زایمان
  5. مراجعات پزشکی بعد از زایمان

 

 

نکاتی که بعد از زایمان باید رعایت کنیم

استراحت

یکی از نکات بعد از زایمان که اهمیت زیادی دارد استراحت است.بسیاری از زنان تازه زا فکر می کنند به صرف اینکه در خود مشکل خاصی احساس نمی کنند، می توانند بلافاصله پس از زایمان به زندگی عادی برگردند. این تصور، اشتباه است. توصیه ما این است که این بانوان محترم تا ۱۰ روز، استراحت نسبی(و نه مطلق) داشته باشند. این ۱۰ روز فرصت مناسبی است برای بدن برای بازیابی توان از دست رفته و آمادگی بازگشت به زندگی عادی.

 

تغذیه

 رژیم غذایی خانمی که وضع حمل کرده است، نقش تعیین‌کننده‌ای را در سلامت او و نوزاد بازی می‌کند. در دوران بارداری مادر علاوه بر تامین نیازهای بدن خود باید نیازهای جنین را هم برطرف می‌کرد. این ضرورت بعد از تولد نوزاد از بین نمی‌رود و مادر به علت شیردهی موظف است با همان حساسیت مواد غذایی لازم برای خود و نوزاد را مصرف کند. قبل و بعد از زایمان همه دسته‌های غذایی باید در رژیم فرد گنجانده شود. لبنیات، پروتئین، نان و غلات، میوه و سبزیجات باید هرروز و مستمر مصرف شوند. باتوجه به اینکه مادر در دوران شیردهی به سر می‌برد، بهتر است حتی کمی بیش از قبل لبنیات (به‌خصوص شیر) بخورد. ضمن اینکه واضح و آشکار است که مصرف غذاهای مضری همچون فست‌فودها ممنوع است.

 

مراقبت از دستگاه ادراری

ممکن است که طی دو تا هشت هفته ی اول بعد از زایمان طبیعی، در ادرار کردن و یا برعکس نگه داشتن آن مشکل پیدا کنید. به طوری که دچار نشت بی اختیاری ادرار شوید.بهترین کار این است که به طور مرتب به دستشویی بروید و ادرار کنید تا مثانه گشاد نشود. تا دو هفته از توالت فرنگی استفاده شود.

 

 لطفا دیدن فرمایید از: انواع توالت فرنگی

مقابله با مشکل هموروئید یا بواسیر بعد از زایمان

حدود 20 درصد خانم ها در شش هفته ی بعد از زایمان طبیعی، دچار هموروئید یا همان بواسیر می شوند. اگر شما نیز دچار درد در قسمت پایین روده و مقعد شده اید و در مدفوع تان خون می بینید، حتما مشکل را با پزشک تان در میان بگذارید. برای تسکین این دردها می توانید از کیسه ی یخ پیچیده شده در پارچه و یا کرم و پمادهای ضدالتهاب و ضددرد استفاده کنید. نشستن در تشت آب گرم به مدت پانزده دقیقه در روز نیز می تواند مفید باشد.

بازگشت به وزن قبل از بارداری

در اصل بنا بر این است كه فرد بعد از زایمان وطی شش ماه به مرور به وزن طبیعی و اولیه پیش از بارداری برسد. بخشی از كاهش وزن زمان تولد نوزاد اتفاق می‌افتد. جفت، آب، خون و خود جنین از بدن مادر خارج شده و چیزی حدود پنج یا شش كیلوگرم در همین مرحله از وزن مادر كم می‌شود. برای شروع کاهش وزن در ابتدا با پیاده روی شروع کنید و به تدریج میزان فعالیت های بدنی تان را بالا ببرید. ورزش هایی مانند پیلاتس مخصوص بعد از زایمان بسیار کمک کننده هستند. حتما با یک متخصص طب ورزشی مشورت کنید و با توجه به نوع زایمان و شرایط بدنی تان، تمرینات ورزشی مخصوص را دریافت کنید.

 

 

 

بستن شکم بند

شکم‌بندها بعد از زایمان، به بازگشت شکم به حالت قبل از بارداری و رفع کمردرد کمک می‌کند. این شکم‌بند‌ها در دو نوع است. نوع اول که به آن گِن گفته می‌شود، شبیه یک شورت بلند است و از بالای زانو تا روی شکم کشیده می‌شود. از آنجا که این گن‌ها باعث عرق کردن خواهد شد، توصیه می‌شود تا خوب شدن بخیه‌های پرینه، از آنها استفاده نکنید. نوع دوم شکم‌بندها مانند کمربندی پهن دور شکم بسته می‌شود و از زیر شکم تا بالای آن را می‌پوشاند. این نوع شکم‌بند را می‌توانید بعد از زایمان استفاده کنید، اما باید توجه داشته باشید که شکم‌بند فقط اطراف شکم را بپوشاند و بیش از اندازه به شکم فشار وارد نکند.