چکیده تخمین زمان مطالعه: 5 دقیقه
شکستگی مچ پا یکی از آسیب دیدگی های رایج و علت درد مچ پا در میان افراد مختلف می باشد. شکستگی استخوان مچ پا زمانی اتفاق می افتد که یک استخوان در یک طرف یا دو طرف مچ پا تا حدودی یا به طور کامل بشکند. ممکن است شکستگی مچ پا در اثر یک حادثه رانندگی، یک گام برداشتن اشتباه و یا افتادن و سقوط رخ دهد و با علائمی نظیر کبودی، تورم، درد شدید و... همراه باشد. ورزش درمانی یکی از روشهای موثر برای بازیابی سلامتی پس از شکستگی است. مجموعه بزرگ دکتر مهندس در این مجال پس از بررسی علت بروز هر گونه شکستگی برای مچ پا، علائم و نحوه ی تشخیص آن، به درمان شکستگی مچ پا که شامل ورزش درمانی، آب درمانی و.. می باشد، می پردازد.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
شکستگی های مچ پا و علت ایجاد آن
هنگامی که یک فرد بر مفاصل مچ پای خود بیش از قدرت تحمل عناصر آن تنش وارد میکند، مفصل آسیب میبیند. هنگامی که یک استخوان تاب نیاورده و بشکند، آسیب دیدگی تحت عنوان شکستگی مچ پا شناخته میشود. مهمترین علل ایجاد این شکستگی ها عبارتند از
- پیچیدن یا چرخش شدید مچ پا
- سکندری خوردن و به زمین افتادن
- ضربه به مچ پا در حین تصادف اتومبیل
بیشتر بدانید: جوش خوردن سریع شکستگی استخوان |
علائم شکستگی مچ پا
نشانههای شکستگی مچ پا عبارتاند از:
- درد شدید مچ پا و حساسیت به لمس
- کبودی و تورم
- اختلال درحرکت پا و یا قرار دادن وزن بر روی آن
- عجیب شدن ظاهر مچ پا (دررفتگی)
- شنیدن صدای یک ضربه محکم و ناگهانی و یا برخورد دو شیء هنگام آسیبدیدگی.
- خونریزی (درصورتیکه استخوان به پوست آسیب رسانده باشد) گاهی اوقات ممکن است استخوان باعث پارگی پوست شده و از آن خارج شود.
نحوه تشخیص شکستگی
معاینه کامل توسط پزشک یا فیزیوتراپیست برای کمک به تشخیص شکستگی مچ پا ضروری است. برای تایید تشخیص و بررسی شدت شکستگی تصویر برداری با اشعه ایکس ضروری است. آزمایشات تصویربرداری دیگر مثل ام آر ای ، سی تی اسکن یا اسکن استخوان در بعضی موارد برای کمک به تشخیص و بررسی شدت شکستگی نیاز هستند. پزشک یا فیزیوتراپیست در طول معاینه آسیب دیدگی مچ پا در مورد سابقه پزشکی و نحوه آسیب دیدگی سوالاتی می پرسد و توانایی راه رفتن و تحمل وزن در ناحیه آسیب دیده را بررسی می کند و به آرامی ناحیه آسیب دیده را لمس می کند تا هر گونه ورم، بد شکلی و التهاب را تشخیص دهد.
درمان شکستگی مچ پا
درمان شکستگی های مچ پا بسته به محل شکستگی، تعداد قطعات شکسته شده، مقدار جابجایی قطعات، درجه ناپایداری قطعات شکسته شده و عوامل دیگر متفاوت است.
شکستگی های استخوان مچ پایی که همراه با جابجایی است یا در آن ساختارهای استخوان های مچ پا دچار اختلال شده است، باید تحت درمان جراحی شکستگی مچ پا قرار گیرد. جراحی این موارد عموما همراه با استفاده از یک کفش محافظ، مچ بند یا گچ و عصا برای چندین هفته است، و پس از آن انجام فیزیوتراپی بعد از جراحی مچ پا تجویز می شود.
اگر شکستگی قوزک داخلی Medial malleole جابجایی نداشته و پایدار باشد یا قطعه شکسته شده خیلی کوچک باشد درمان معمولا غیر جراحی است. ممکن است از یک رادیوگرافی استرسی برای بررسی پایداری مفصل استفاده شود. برای درمان این نوع از شکستگی های قوزک داخلی معمولا مچ پا بمدت شش هفته به توسط یک آتل یا گچ بیحرکت میشود. در این مدت بیمار باید از وزن گذاشتن روی پا اجتناب کند.در این مدت بیمار باید با استفاده از عصا یا واکر بدون وارد کردن فشار بر مچ پای آسیب دیده راه برود.همچنین در این مدت پزشک معالج بطور مکرر از مچ پا عکس برداری میکند تا مطمئن شود که شکستگی جابجا یی بعدی پیدا نکرده است.
دیدن فرمایید از : انواع عصا و واکر |
در روزهای ابتدایی درمان، پزشک معالج معمولا از یک آتل برای محافظت ناحیه مچ پا استفاده میکند تا بتدریج تورم مچ پا کم شود. بعد از جوش خوردن شکستگی هم ممکن است لازم باشد بیمار تا چند ماه از مچ بند برای حمایت بیشتر از مچ پا استفاده کند. استفاده از مواد غذایی و گیاهی نیز می توانند به تسریع روند درمان کمک میکند.به عنوان مثال کلسیم و فسفر یک عنصر مهم برای استخوان هستند و از این رو مهم است که غذای غنی از کلسیم م