چکیده تخمین زمان مطالعه: 6 دقیقه و 30 ثانیه
پوست بدن مرز بین بدن انسان و محیط خارجی است که بدن را در برابر عوامل شیمیایی و فیزیکی بیرونی محافظت می کند. در فرآیند های متابولیک و ایمنی شرکت دارد، عملکرد تنظیم حرارت را انجام می دهد و سدی در برابر مبکروارگانیسم ها می باشد. پوست از لحاظ عملکردی از 3 لایه تشکیل شده است: 1) رو پوست یا اپی درم که مانع از دست رفتن رطوبت بدن شده و سد دفاعی خوبی در برابر عفونت ها و اشعه فرابنفش است. 2) میان پوست یا درم که غنی از کلاژن است و مسئول تغذیه اپی درم و انعطاف پذیری پوست است. 3) زیر جلد یا هیپودرم که با جذب شوک های مکانیکی از ساختارهای داخلی بدن محافظت کرده و به عنوان یک عایق حرارتی، حرارت داخل بدن را حفظ می کند.
پوست دارای نقش های مهم محافظت، دفع مواد زائد و کمک به سنتز ویتامین D ارگان مهمی محسوب می شود. تغییرات بد شکل و ناهنجاری های پوستی ناشی از سوختگی، جراحی، حوادث و مانند آن ها سبب اختلال در تمامیت پوست می گردد. ترمیم ضایعات پوستی تا حد زیادی به نقش ترمیمی سلول های پوست و بازسازی محیط خارج سلولی که حاوی مقدار زیادی کلاژن باشد، وابسته است.
در سال های اخیر تمایل زیادی به بررسی اثرات فیزیولوژی و دارویی عصاره های گیاهی و استفاده از داروهای گیاهی در جهان شده است.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
زخم چیست؟
زخم ها آسیب های فیزیکی هستند که منجر به باز شدن یا پارگی پوست می شوند و می توانند باعث اختلالات فیزیکی و عملکردی شوند. زخم های پوست باعث از بین رفتن پیوستگی پوست با از دست دادن بافت همبند زیرین یا بدون از دست دادن بافت همبند است. زخم ممکن است به روش های مختلف تقسیم بندی گردد؛ علت شناسی، محل آناتومیکی، حاد یا مزمن بودن، وجود یا عدم وجود میکروارگانیسم در محل زخم، ظهور انواع بافت مشخص در بستر زخم و حتی عمق زخم می تواند ملاک انواع دسته بندی زخم قرار گیرد.
زخم های عمومی به 3 دسته شامل: 1) زخم های سطحی همراه با از دست رفتن اپی درم یا روپوست 2) زخم های نسبتا عمقی شامل تخریب اپی درم و درم 3) زخم های کاملا عمیق شامل تخریب درم، چربی زیر پوست و استخوان تقسیم بندی می گردد. این تقسیم بندی ها به منظور دستیابی به یک هدف مشخص یعنی مدیریت مناسب ترمیم زخم می باشد.
فرآیند ترمیم زخم
ترمیم زخم فورا پس از جراحت شروع می شود. در طول جراحت پلاکت های خون و سلول های خونی به داخل محل جراحت آزاد شده و به دنبال ایجاد تجمعات پلاکتی، عواملی از پلاسمای خون و پلاکت عا آزاد می شود که سبب فعال شدن پروتئین های انعقادی و تشکیل لخته می شود.
فازهای ترمیم زخم به ترتیب عبارتند از: 1) فاز التهابی 2) فاز تکثیر 3) فاز بازسازی
1. فاز التهابی: فعال شدن روند انعقاد می باشد و گلبول های سفید وارد محل زخم می شوند و ترمیم زخم را تحریک می کنند. در این فاز ابتدا عروق آسیب دیده منقبض شده و به دنبال آن آسیب پلاکت ها، باعث فعال شدن روند انعقاد و ایجاد فیبرین می شود. گلبول های سفید وارد محل زخم شدهه که مهم ترین سلول هها در تکمیل فاز التهابی هستند و چندین فاکتور رشد ترشح می کنند که این فاکتورها، سلول های اپی تلیال و اندوتلیا را برای ترمیم زخم تحریک می کند.
2. فاز تکثیر: در این فاز تعداد گلبول های سفید ( نوتروفیل ها) به حداکثر می رسد ( بین 12 تا 24 ساعت پس از ایجاد زخم) که سبب جلوگیری از ایجاد عفونت می شود. بعد از 24 تا 48 ساعت تعداد ماکروفاژها (نوعی از گلبولهای سفید خون که توسط سیستم ایمنی تنظیم میشوند) افزایش می باید و در روز پنجم به حداکثر میزان خود می رسند.
3. فاز بازسازی: شامل ایجاد عروق جدید و ساخت اپیتلیوم است. مرحله بازسازی به دنبال ساخت کلاژن شروع می شود و در عرض 10 ساعت پس از آسیب کلاژن افزایش یافته و بعد از 5 تا 7 روز به حداکثر می رسد و سپش بهه تدریج کم می شود.
اختلال در هر کدام از مراحل ترمیم می تواند به ایجاد عفونت، عدم ترمیم زخم و یا در نهایت پیدایش جوشگاه می شود. عواملی که سبب تاخیر بهبود می شود شامل کملود اکسیژن رسانی، عفونت، هورمون های سنی و جنسی، استرس، دیابت، چاقی، داروهای مصرفی، اعتیاد به الکل، سیگار کشیدن و تغذیه می باشد. بیشتر زخم های مزمن زخم هایی هستند که با ایسکمی، بیماری گرفتگی سیاهرگی یا فشار همراه هستند.
در مان زخم های مزمن معمولا بیش از حد انتظار طولانی می شود به طوریکه ممکن است مرحله بهبود بیش از 4 هفته به طول بیانجامد.
گیاهان موثر در روند ترمیم زخم های بریدگی و خراشیدگی
• مریم گلی: گیاه مریم گلی از دسته گیاهان خانواده Lamiacave است که شامل 1000 گونه می باشد و از برگ آن برای درمان زخم ها و خارش پوست استفاده می شود.
• گیاه خار مریم: خار مریم گیاهی از تیره کاسنی با رنگ سبز مات، با گل های قرمز تا ارغوانی می باشد. ترکیبات بسیار زیادی در این گیاه وجود دارد و به دلیل داشتن ترکیبات مهمی مانند سیلی مارین توانایی بهبود زخم را داراست. با توجه به مطالعات احتمال می رود که اجزاء موثر گیاه خار مریم موجب تحریک ساخت کلاژن و انقباض سریع تر زخم، رگ زایی، اتساع عروقی و همچنین کاهش التهاب، خون ریزی و ادم زخم می شود. عصاره گیاه خار مریم بخاطر داشتن مواد ضدالتهابی، بیشترین تاثیر را در فاز اول ترمیم زخم ( التهاب) و تا حدودی در فاز تکثیر دارد.
• حنا: گیاه حنا از خانواده گیاهان گل دار است که به صورت درختچه بوده و بیشترین قسمت مورد استفاده حنا، برگ های بالغ آن است. پودر برگ این گیاه به صورت خمیر در طب سنتی برای درمان سوختگی و زخم و برخی عفونت های قارچی استفاده می شود. از خواص درمانی ذکر شده برای این گیاه می توان به مواردی از قبیل کمک به بهبود زخم های عفونی ناشی از باکتری های گرم مثبت، درمان دمل و جوش، اثر ضدقارچی قوی و اثر ضد التهابی آن را نام برد. در مطالعات انجام شده مشخص شده که عصاره الکلی حنا در روند ترمیم زخم