چکیده
کنترل صحیح قند خون برای پیشگیری از عوارض ناشی از افزایش یا کاهش شدید قند خون ضروریه و این کار با دستگاه تست قندخون امکان پذیره.
با این حال برای این که نتایج دقیقی از کار با دستگاه قند خون به دست بیارید، لازمه که به طور کامل با نحوه کار کردن اون آشنا بشید.
اما گاهی پیش میاد که دستگاه قند خون درست کار نمی کنه و عدد دقیقی رو نشون نمیده.
ما در این مقاله از مجله سلامت به کمک شما اومدیم تا دلایلی که دستگاه قند خون شما درست کار نمی کنه رو بررسی کنیم، پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
دلایل درست کار نکردن دستگاه قندخون
نكات کلیدی بسیاری وجود دارد كه در صورت رعايت نكردن آنها میزان خطای دستگاه تست قند خون بالا می رود. اگر تمامی نکات زیر را رعایت کنید، مطمئن باشید دستگاه قند خون شما عدد اشتباه نشان نمی دهد.
آموزش تصویری نحوه استفاده صحیح از دستگاه قند خون
-
کد گذاری اشتباه
کد گذاری یا کالیبراسیون دستگاه های تست قند خون، یک مرحله ضروری در تست قند خون است. اگر کد نوار تست قند خون شما با کد بسته نوار متفاوت باشد، عدد قند شما بسیار غیر قابل اعتماد خواهد بود.
در بازار مدل هاي مختلفی از دستگاه گلوکومتر وجود دارد که به طور معمول لازم است در استفاده اول کالیبره شوند.
به طور کلی کد گذاری، بسته به نوع گلوکومتر به دو صورت اتوماتیک و دستی انجام می شود. اگر وسیله اندازه گیري، براي روشن شدن نیاز به وارد کردن یک نوار تست دارد، به احتمال زیاد کالیبراسیون از نوع دستی است.
در گلوکومترهایی که نیازي به وارد کردن کد توسط کاربر ندارند، خود تنظیمی دستگاه صورت می گیرد و دیگر نیازی به قرار دادن نوار تست درون گلوکومتر نیست. در نتیجه انجام آزمایش ساده تر می شود.
-
کافی نبودن نمونه خون
میزان قطره خونی که برای اندازه گیری قند خون باید به دستگاه بدهید، متفاوت است. انواع قدیمیتر دستگاه گلوکومتر نیاز به مقدار خون بیشتری دارند.
دستگاه هایی که مجهز به سیستم کنترل حجم خون (BVC) می باشند از بهترین دستگاههای موجود در بازار می باشند.
در این دستگاه ها اگر خون ناکافی به دستگاه بدهید، دستگاه عدد کمتر و اشتباه به شما نشان نمی دهد بلکه به شما error نشان می دهد.
ولی دستگاه هایی که این سیستم را ندارند در صورت ناکافی بودن خون به دستگاه، به شما عدد پایین نشان می دهد.
-
اشکال در نوار تست قند خون
ممکن است تاریخ انقضاء نوار شما گذشته باشد پس از نوارهای تست فقط در مهلت تاریخ مصرفشان استفاده نمایید.
اگر نوار در مقابل حرارت بالا، پایین و یا رطوبت بالا قرارگرفته باشد.
نوارها را فقط در ظرف خود نگهداری کنید و با دست های کاملا عاری از رطوبت و خشک بردارید و پس از برداشتن، درب ظرف را ببندید. (نوارهای تست استفاده شده را کنار نوارهای استفاده نشده قرار ندهید)
نوار تست قند خون را به درستی وارد دستگاه نکرده اید. (فراموش نکنید نوار را به هنگام وارد کردن به داخل دستگاه خم نکنید، نوار باید کاملا مسطح روی دستگاه قرار بگیرد. فقط در صورت چشمک زدن نماد قطره خون روی نمایشگر، خون را روی نوار تست قرار دهید و دقت شود نوارهای تست غیر پلمپ شده خریداری نگردد.)
-
اشکال در دستگاه تست قند خون
بعضی مواقع نیز دستگاه گلوکومتر کثیف است و در نتیجه، پاسخ نادرستی را نمایش می دهد. (برای تمیز کردن دستگاه از آب و صابون و یک پارچه نرم استفاده نمایید و از آسیب رساندن به قسمتهای حساس آن بپرهیزید.)
امکان دارد قبلا دستگاه شما ضربه خورده باشد یا ممکن است گاهی خود دستگاه گلوکومتر در محیط بسیار گرم و یا بسیار سرد قرار گرفته باشد.
-
زمان نامناسب برای گرفتن قند خون
تست قند خون عمدتا در سه زمان مختلف باید انجام بگیرد، اغلب برنامه هاي خودکنترلی به تست کردن قند خون به صورت ناشتا و قبل از غذا، 2 ساعت پس از غذا، در زمان خواب، ساعت 3 صبح و زمانی که علائم و نشانه هاي افت قند خون را تجربه می کنید، توصیه می شود.
بالاترین میزان قند خون بعد از شام و نهار ایجاد میشود. (برای کسی که دیابت ندارند، نقطه اوج در ۴۵ دقیقه تا یک ساعت بعد از غذا رخ میدهد و برای افراد مبتلا به دیابت، مقداری دیرتر به این نقطه اوج میرسند و دو ساعت مقدار استانداردی است که برای پایین آمدن قند خون احتیاج است.)
نیازی نیست که یک ساعت بعد از وعده غذایی چک کنید زیرا تفسیر اعداد بهسختی امکانپذیر میباشد. (ممکن است در این یک ساعت به بالاترین حد خود رسیده باشد یا ممکن است هنوز به نقطه اوج نرسیده باشد، این مسئله برای هر شخصی متفاوت میباشد.)
همچنین براساس سایت mayoclinic تعداد دفعات آزمایش همچنین به نوع دیابت و برنامه درمانی شما بستگی دارد.