سبد خرید0
چگونه بفهمیم کیسه آب پاره شده
چگونه بفهمیم کیسه آب پاره شده

 چکیده:     تخمین زمان مطالعه: 5 دقیقه

جنین درون کیسه‌ای محتوی مایع آمنیوتیک غوطه‌ور است که از او در برابر ضربه و عفونت‌ها مراقبت می‌کند و به آن کیسۀ آب می‌گویند. وقتی غشای کیسۀ آب سوراخ یا پاره شود، مایع آمنیوتیک از طریق دهانۀ رحم و واژن خارج خواهد شد. پاره شدن کیسۀ آب می‌تواند خطرهایی را برای جنین به وجود آورد. این مطلب در مورد علائم پارگی کیسۀ آب و مراقبت‌های لازم در صورت بروز مشکل، راهنمایی‌هایی را به شما خواهد داد.

 

 برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید:

  1. دلایل پاره شدن کیسه آب در دوران بارداری
  2. چگونه متوجه شویم کیسه آب پاره شده است؟
  3. فرق ترشحات واژن با پارگی کیسه آب
  4. عوارض پارگی یا سوراخ شدن کیسه آب جنین

 

دلایل پاره شدن کیسه آب در دوران بارداری

داخل رحم، جنین توسط یک کیسه غشایی پر از مایع به نام کیسه آمنیوتیک احاطه شده است. این کیسه جنین را در کل دوران بارداری محافظت می‌کند. هنگامی که این کیسه دچار پارگی شود، مایع از طریق دهانه رحم و واژن به بیرون تراوش می‌کند.

پاره شدن کیسه آب با ترشح هورمون‌ها و مواد شیمیایی خاصی که باعث انقباض می‌شود همراه است که چند ساعت پس از پاره شدن کیسه آب احساس می‌شود. در هفته ۳۴ بارداری، مقدار مایع آمنیوتیک به ۸۰۰ میلی لیتر تا یک لیتر افزایش می‌یابد. این مایع بطور مداوم توسط جنین بلعیده، استنشاق و خارج می‌شود. علاوه براین، مایع آمنیوتیک کمک می‌کند:

ab1.jpg

 

  • جنین به راحتی در داخل رحم حرکت کند.
  • درجه حرارت اطراف جنین را ثابت نگه می‌دارد.
  • رشد مناسب ریه‌ها و دستگاه گوارش

و هنگامی‌ که زمان تولد فرا برسد، این مایع بدن تان را برای به دنیا آوردن نوزاد آماده می‌کند. با این وجود، پاره شدن کیسه آب همیشه نشانه زایمان نیست، زیرا گاهی اوقات می‌تواند پیش از موعد اتفاق بیفتد.

کیسه آب یک غشای محتوی مایع آمنیوتیک است که جنین و جفت را در بر گرفته و درحقیقت ادامه حیات جنین وابسته به آن است. در اینجا دلایل پارگی کیسه آب در بارداری را بیان می کنیم:

 

 

 این محصول را از دست ندهید: بالش بارداری U شکل

 

پارگی کیسه آب به دلیل کامل شدن دوره بارداری

با کامل شدن دوره بارداری، کیسه آمنیوتیک به خودی خود پاره می‌شود، و شما وارد مرحله زایمان می‌شوید. این باعث می‌شود که مایع آمنیوتیک به صورت قطره قطره، نشت آهسته و یا یک جریان تند از طریق واژن جاری شود.

ab4.jpg

پارگی کیسه آب به دلیل عفونت یا جراحی

در صورتیکه پاره شدن کیسه آب قبل از کامل شدن دوره بارداری، و بعد از هفته ۳۷ اتفاق بیفتد، اصطلاحاً به این وضعیت پارگی زودرس غشای آمنیوتیک (PROM) گفته می‌شود. این اتفاق ممکن است به دلایل:

  • عفونت واژن، رحم یا دهانه رحم
  • کشش بیش از حد کیسه آب (به علت میزان بالای مایعات یا بارداری چند قلویی)
  • جراحی یا بیوپسی دهانه رحم
  • داشتن سابقه پارگی زودرس کیسه آب

در چنین وضعیتی، اکثر مادران در عرض ۲۴ ساعت پس از پاره شدن کیسه آب وارد زایمان می‌شوند.

 ab5.jpg

 

سایر دلایل پارگی کیسه آب

اگر مادر باردار پیش از هفته ۳۷ بارداری دچار پارگی کیسه آب شود، به این وضعیت پارگی زودرس پیش از موعد غشای آمنیوتیک (PPROM) اطلاق می‌گردد.

این وضعیت حدوداً در ۳ درصد از بارداری‌ها رخ می‌دهد و علت یک سوم زایمان‌های پیش از موعد است. احتمال پارگی زودرس کیسه آب در افراد زیر بیشتر است:

  • مادران باردار متعلق به طبقه اجتماعی اقتصادی پایین‌ تر
  • مادران سیگاری
  • کسانی که سابقه عفونت‌های منتقله از راه جنسی دارند.
  • مادرانی که سابقه زایمان زودرس داشته باشند.
  • افرادی که خونریزی واژینال یا اتساع رحم دارند.

 

 ab6.jpg

 علائم هشدار دهنده زایمان زودرسپیشنهاد مطالعه: علائم هشدار دهنده زایمان زودرس

 

اگر کیسه آب شما پیش از هفته ۳۴ تا ۳۷ بارداری پاره شود، پزشک ترتیبی می‌دهد که زایمان انجام شود. با اینحال، اگر پیش از هفته ۳۴ بارداری کیسه آب پاره شود، در آن صورت پزشک سعی می‌کند با توصیه به مادر برای استراحت کامل، زایمان را به تعویق بیاندازد.

پزشک برای پیشگیری از عفونت آنتی بیوتیک و برای رشد سریع ریه‌های جنین "کورتیکو استروئید" برای شما تجویز می‌کند. زایمان زمانی انجام می‌شود که ریه‌های جنین به قدر کافی رشد کرده باشند.

هنگامی که کیسه آب پاره شود، دیگر جنین به وسیله مایع آمنیوتیک محافظت نمی‌شود. اما بدن شما به تولید مایعات برای تسهیل زایمان ادامه می‌دهد. بنابراین، ضروری است که شما این اتفاق را تشخیص دهید تا به موقع کمک‌های مورد نیاز را دریافت کنید.

چگونه متوجه شویم کیسه آب پاره شده است؟

درست است که ترشحات واژینال در اواخر بارداری طبیعی و معمول است ولی به راحتی می‌توان این مایع را تشخیص داد. مایع آمنیوتیک گرم و کاملاً شفاف است و معمولاً به صورت ناگهانی جاری می‌شود. برای اینکه از تشخیص خود اطمینان حاصل کنید با پزشک یا بیمارستانی که قرار است آنجا زایمان کنید تماس گرفته و اتفاقی که افتاده را با تمام جزئیات به مامای بیمارستان شرح دهید. او توصیه‌های ل