سبد خرید0
مکیدن شست در نوزادان
مکیدن شست در نوزادان

چکیده:     تخمین زمان مطالعه: 4 دقیقه

«مكیدن شست» یا انگشت، یكى از عادات رایج دوران كودكى است. این رفتار براى كودكان خردسال كاملاً طبیعى و عادى است، ولى اگر بعد از 6 سالگى باز هم كودك مبادرت به مكیدن شست كند، نیاز به درمان و رسیدگى دارد، زیرا موجب به هم ریختگى ردیف دندان ها، فك و آرواره مى شود. در این مقاله به بررسی راهکارهایی برای ترک مکیدن انگشت شست در کودک می پردازیم.

 

 برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید:

  1. چرا نوزادان و کودکان انگشت خود را می مکند؟
  2. نگرانی در مورد مکیدن انگشت
  3. عوارض مکیدن انگشت
  4. راهکارهای ترک مکیدن انگشت شست در کودک

 

چرا نوزادان و کودکان انگشت خود را می مکند؟

فرزند شما انگشت خود را می مکد چون برایش آرامش بخش است. این رفتار حتی ممکن است که در کودکان نوپا نیز و جود داشته باشد. درواقع این یک عادت است که منشا آن به دوران جنینی برمی گردد. احتمالاً وقتی فرزندتان در رحمتان بوده این کار را انجام می داده و پس از تولد نیز این کار به صورت یک عادت ادامه پیدا کرده است. اکنون نیز هر زمانی که خسته، ناراحت و ترسیده است و یا با چالش های متفاوت درگیر می شود، انگشتش را می مکد.

او ممکن است برای خواب رفتن در هنگام شب از مکیدن انگشت خود کمک بگیرد و یا وقتی در نیمه های شب بیدار شد با مکیدن انگشت دوباره برای خوابیدن تلاش کند.

 

علت مکیدن شست

 

 این محصول را از دست ندهید: دندان گیر سیلیکونی

 

نگرانی در مورد مکیدن انگشت

نگران نباشید. پزشکان انجمن دندانپزشکی آمریکا می گویند که مکیدن انگشت در نوزادان هیچ آسیبی به سلامت و نظم و ترتیب رویش دندان ها در فکشان نمی رساند البته تا زمانی که دندان های دائمی هنوز رشد نکرده اند. یعنی سن حدود 6 سالگی.

متخصصان می گویند که آنچه ممکن است سبب آسیب به دندان های کودک شود، شدت مکیدن و تحریک جوانه ی دندانی به وسیله ی زبان است. کودکانی که به صورت منفعلانه و بدون شدت انگشت خود را می مکند نسبت به آنهایی که با قدرت زیاد و فعالانه این کار را انجام می دهند شانس کمتری برای آسیب به دندان ها دارند.

به نوع و شدت مکیدن انگشت توسط فرزندتان توجه کنید. اگر او با قدرت و شدت این کار را انجام می دهد، سعی کنید هر چه زودتر قبل از 4 سالگی، این عادت را از او دور کنید. اگر هرگونه تغییری را در رویش دندان های کودکتان مشاهده کردید که نمی دانستید علت آن مکیدن انگشت ها است یا نه؟ حتما با متخصص دندانپزشک کودکان مشورت کنید.

 

دلیل مکیدن انگشت

 

اگر در اثر مکیدن، انگشت کودکتان قرمز شده و دچار خشکی شد (زیرا بزاق دهان سبب نرم شدن بافت مخاطی و خشک شدن پوست می شود)، در هنگام خواب به انگشتش مرطوب کننده بزنید. اگر این کار را در هنگام بیداری انجام دهید، پماد مرطوب کننده ممکن است که سر از دهان او دربیاورد.

اغلب کودکانی که انگشت خود را می مکند، بین سنین 2 تا 4 سال این کار را متوقف می کنند. در تعداد اندکی از کودکان این رفتار ادامه می یابد تا سنین مدرسه و معمولا در مدرسه تحت فشار خجالت از همکلاسان ترک خواهند کرد.

عوارض مکیدن انگشت

مکیدن انگشت باعث کج روییدن دندان های شیری کودک می شود و این تغییر اغلب عبارت از جلو آمدن دندان های ثنایای (پیشین) فوقانی و به عقب رفتن دندان های ثنایای تحتانی است. این میزان تغییر به شدت و طول مدت مکیدن انگشت و طرز قرار دادن و مکیدن انگشت در دهان بستگی دارد. البته پزشکان معتقدند کج روییدن دندان های شیری تاثیر نامطلوبی بر روی دندان های دائمی که اغلب در شش سالگی می رویند ندارد. بنابراین کودک باید انگشت مکیدن را تا قبل از شش سالگی ترک نماید.

 

 عوارض مکیدن انگشت شست توسط نوزاد

 محصول پیشنهادی: مسواک کودک


راهکارهای ترک مکیدن انگشت شست در کودک

هرچند تمام انگشت مکیدن‌های کودکان به یک اندازه مشکل‌ساز نیست اما بعضی مواقع هم لازم است که این عادت کودک کنترل شود. بیشتر کودکان در فاصلهٔ دو تا چهار سالگی مکیدن شستشان را متوقف می‌کنند. برخی این عادت را مدت طولانی‌تری ادامه می‌دهند، اما فشار و واکنش همسالان و بچه‌های دیگر در مدرسه که کودک را مسخره خواهند کرد، اغلب مانع بازدارندهٔ خیلی مؤثری در ترک این عادت است. برای بررسی بیشتر می‌توانید توصیه‌های زیر را نیز بخوانید:

ابتدا به دنبال دلیل باشید.

اگر فرزندتان، انگشت شست خود را مک میزند ،تا بخوابد، به او راه حل های دیگری برای این کار بدهید برایشان داستان بگویید، حیوان یا عروسک مورد علاقه شان را به آنها بدهید. اگر زمانی که ناراحت یا مضطرب هستند، انگشتشان را مک می زنند، احتمالا فقط باید با آنها صحبت کنید، آنها را بغل کنید، و راحتشان بگذارید.حالا اگر کودکتان زمانی که بی حوصله است و حوصله اش سر رفته، انگشتش را مک می زند، زمان آن رسیده که به آنها با خلاقیت کار کنید و ذهن آنها را منحرف کنید. یک بازی را شروع کنید، یک کاردستی انجام دهید، یا به پیاده روی بروید... این دقیقا همان چیزی است که آنها می خواهند در زمانی که انگشت شست خود را مک می زنند.

 

راهکارهایی برای ترک مکیدن شست

 

واکنش نشان ندهید.

دعوا کردن، فریاد کشیدن یا تنبیه فرزندتان کمکی به ترک این عادت نخواهد کرد، زیرا او معمولاً متوجه نمی‌شود که در حال مکیدن انگشتش است. علاوه بر این، فشار به او برای متوقف کردن این کار می‌تواند میل کودک به انجام آن را حتی بیشتر کند. همچنین روش‌هایی مانند بستن یک باند کشی روی انگشت شست، برای کودک راهکار خوبی به نظر خواهد رسید، به ویژه اگر کودک به دلیل تسکین یافتن و احساس امنیت انگشتش را می‌مکد.

نظر پزشک کودکتان را بپرسید.

به گفتهٔ برخی از دندان‌پزشکان، تا زمانی که دندان‌های دائمی‌ کودک شروع به درآمدن می‌کنند، مکیدن انگشت شست آسیبی به هم‌راستایی دندان‌ها و فک کودکان نمی‌کند و دندان‌های دائمی معمولاً تا شش سالگی شروع به رویش نمی‌کنند اما شما باز هم نظر پزشک کودک خودتان