چکیده
سقط جنین به عمد می تواند عوارض جبران ناپذیری برای شما به بار بیاورد. تا آخر این مقاله همراه ما در مجله سلامت دکتر مهندس باشید تا این موضوع رو بررسی کنیم.
سقط جنین می تواند سلامت مادر را به خطر بیاندازد و تا حد مرگ پیش رود. همچنین ممکن است بارداری های بعدی را تحت تأثیر قرار دهد . سقط جنین به معنی از بین رفتن جنین هست که بیشتر در سه ماهه اول بارداری اتفاق می افته و حدود 10 تا 20 درصد سقط جنین زمانی اتفاق می افته که فرد از حاملگی خودش خبر نداشته.
بیشتر زنانی (87%) که دچار این عارضه میشن، حاملگی و زایمان های بعدی ناسالمتری خواهند داشت.
سقط جنین ممنوع
سقط جنین در هفتههای اول، مشابه یک عادت ماهانه است و با لکهبینی، خونریزی، گرفتگی خفیف ماهیچهها و کمردرد همراه است و هرچه پیش میرود، به خونریزی شدید همراه با لخته و دردهای شدید ناشی از انقباضات ماهیچهای منجر میشود.
اگر بارداری از هفتۀ ششم گذشته باشد، پزشک ممکن است در صورت وجود علائم سقط، با استفاده از سونوگرافی، ضربان قلب جنین را بررسی کند.
اگر ضربان قلب مشکلی نداشته باشد، ممکن است خونریزی نیز به شکل خودبهخود بعد از مدتی قطع شود و بارداری بدون هیچ مشکلی ادامه پیدا کند، اما اگر ضربان قلب جنین وجود نداشته باشد، پزشک ممکن است با استفاده از سونوگرافی بیشتر، ضمن تعیین مجدد هفتۀ بارداری، با استفاده از آزمایشهای خون و بررسی سطح هورمون hCG نسبت به سلامت جنین اطمینان پیدا کند. هرچند در برخی موارد ممکن است مادر باردار بدون هیچ علائمی، طی یک سونوگرافی معمولی باخبر شود که جنینش از دست رفته است.
در صورت نبود درد یا خونریزی، این مسئله میتواند مادر را بسیار شوکه کند، به خصوص اگر در سونوگرافی مشخص شود که جنین چند روز یا چند هفته پیش مرده است که به آن سقط خاموش گفته میشود.
دلایل تصادفی سقط جنین و پرهیز از آن
دلایل سقط جنین در ماه های اول بین 50 تا 70 درصد، نتیجه اتفاقات تصادفی هستند که در اثر ناهنجاریهای کروموزومی در تخمک بارور به وجود میآیند. در اغلب موارد، این سقط جنین به معنای آن است که تخمک یا اسپرم تعداد کروموزمهای نادرستی داشته و در نتیجه، تخمک بارور نتوانسته به شکل نرمال رشد کند.
در موارد دیگر، سقط جنین در نتیجه مشکلاتی پیش میآید که در حین فرایند پیچیده رشد نخستین اتفاق میافتند. مثلا، وقتی که تخمک به درستی در رحم القا نشود یا جنین نقص ساختاری داشته باشد که اجازه ادامه رشد پیدا نکند.
وقتی که تخم بارور مشکلات کروموزومی دارد، احتمالا دچار وضعیتی میشوید که نطفهی ناکام نامیده می شود ( نقص باروری ابتدایی ). در این موارد، تخم بارور در رحم القا میشود و جفت و کیسه جنین شروع به رشد می کنند، اما جنین حاصل از آن خیلی زود از رشد باز میماند یا اصلا تشکیل نمیشود.
از دلایل مهم سقط جنین، نارسایی خونی مادر و جنین است. اگر Rh خون مادر منفی و Rh خون جنین مثبت باشد، به دلیل عدم تناسب نوع Rh در بدن مادر نوعی آنتی بادی تولید میشود که میتواند باعث اختلال و سقط جنین در بارداریهای بعدی شود.
بینظمی هورمونی به خصوص هورمون پروژسترون یکی دیگر از دلایل اثرگذار است که معمولا به علت کیفیت پایین تخمک ایجاد میشود.
ابتلا مادر به کمکاری تیروئید و دیابت میتواند به علت عدم تنظیم سوختوساز بدن باعث سقط جنین شود.
عوامل سقط ناخواستۀ جنین در مادر
اگرچه برای همۀ زنان، احتمال سقط ناخواستۀ جنین وجود دارد، اما برخی از عوامل میتواند خطر سقط ناخواستۀ جنین را در مادر افزایش دهد. برخی از این عوامل در زیر آمده است:
وجود سابقۀ سقط جنین: زنانی که سابقۀ دو سقط جنین پشت سر هم را داشتهاند، بیشتر در معرض خطر سقط جنین مجدد قرار دارند.
سن: با افزایش سن، احتمال داشتن جنینی با اختلالات کروموزومی که میتواند منجر به سقط ناخواسته شود، بیشتر خواهد شد. این احتمال در یک زن ۴۰ ساله تقریباً دو برابر یک زن ۲۰ ساله است.
چاقی و وزن زیاد: برخی مطالعات وجود رابطهای بین چاقی و سقط جنین را نشان داده است.
سابقۀ نقصهای مادرزادی یا مشکلات ژنتیکی: اگر زن باردار، همسرش یا خانواده او هر دو دارای مشکلات ژنتیک، سابقه بارداری با نقص شناخته شده کروموزومی جنین یا داشتن نوزادی با نقصهای مادرزادی باشد، احتمال سقط جنین افزایش خواهد یافت.
مشکلات رحم یا دهانه رحم: عواملی مثل ابتلا به برخی ناهنجاریهای رحمی مادرزادی، چسبندگی شدید رحمی، دهانۀ رحم ضعیف یا کوتاه غیرطبیعی که به عنوان نارسایی دهانۀ رحم شناخته میشود، خطر سقط جنین را افزایش میدهد.
عفونت: تحقیقات نشان دادهاند که در صورت ابتلا به عفونتهایی مثل لیستریو،، اوریون، سرخک، سرخجه، سیتومگالوویروس، پاروویروس، گنوره، ایدز و عفونتهای مشخص دیگر خطر سقط جنین افزایش خواهد یافت.
مصرف دخانیات، مواد مخدر یا نوشیدنیهای الکلی: سیگار کشیدن، مصرف نوشیدنیهای الکلی و استفاده از مواد مخدر در طول مدت بارداری همگی میتواند خطر سقط جنین را افزایش دهد. بعضی تحقیقات رابطهای بین میزان مصرف زیاد کافئین و افزایش خطر سقط جنین نشان میدهد.
مصرف داروها: برخی داروها با افزایش خطر سقط در ارتباط هستند، بنابراین بهتر است در مورد بیخطر بودن داروهای مصرفی در دوران بارداری از پزشک سؤال کنید.
عواملی در رابطه با پدر: با افزایش سن پدر، احتمال سقط جنین بالا میرود. محققان در حال مطالعه روی این موضوع هستند که یک اسپرم تا چه حد میتواند در معرض آسیب قرار گیرد، اما هنوز توانایی بارور کردن تخمک را داشته باشد.
برخی مطالعات نشان داده است پدرانی که در تماس بیشتر با جیوه، سرب و برخی مواد شیمیایی صنعتی و حشرهکشها قرار دارند در خطر بیشتری برای سقط جنین قرار میگیرند.
سموم محیطی: