چکیده: تخمین زمان مطالعه: 5 دقیقه
ویروس کرونا امروزه نقل تمامی محافل شده و احتمالا هرجا که مینشینید و در هر جمعی در جمعی درمورد کرونا صحبت می شود. به عنوان مادری که یک فرشته کوچک در شکم می پرورانید احتمالا بیشتر از دیگران درمورد ابتلا به کرونا در بارداری نگران هستید و می ترسید که مبادا به این بیماری دچار شده، هم خودتان و هم جنینتان در معرض خطر قرار بگیرید. در این متن قصد داریم به شما بگوییم که تا چه حد باید درمورد کرونا در بارداری نگران باشید؟ اقدامات احتیاطی چیست و چطور می توان از ابتلا به این عارضه در حاملگی جلوگیری کرد؟
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
آیا زنان باردار در مقایسه با دیگران بیشتر مستعد ابتلا به کروناویروس جدید یا کووید-۱۹ هستند؟
در حال حاضر، پژوهشهای علمی منتشرشدهای دربارهٔ مستعد بودن زنان باردار نسبت به کروناویروس جدید یا کووید-۱۹ وجود ندارد. اما زنان باردار تغییراتی در سیستم ایمنی و فیزیولوژیکی بدن خود دارند که ممکن است آنها را بیشتر مستعد ابتلا به عفونتهای تنفسی ویروسی، از جمله کووید-۱۹ کند.
از طرفی، با توجه به این موضوع که کووید-۱۹ اکنون در تمام دنیا وجود دارد، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) اعلام کرده است که تا اینجا هیچ مدرکی مبنی بر اینکه زنان باردار در مقایسه با جمعیت کلی، ریسک بالاتری برای ویروس داشته باشند، وجود ندارد. اما طبق نظر آکادمی متخصصان زنان و زایمان امریکا، زنان باردار باید یک گروه در معرض خطر تلقی شوند.
زنان باردار همچنین ممکن است در مقایسه با عموم جامعه ریسک شدیدتر بودن بیماری را در صورت ابتلا داشته باشند؛ همانطور که در موارد گزارششده از دیگر عفونتهای مرتبط به کروناویروس، از جمله کروناویروس سندرم تنفسی حاد یا همان سارس (SARS-CoV) و کروناویروس سندرم تنفسی خاورمیانه یا همان مرس (MERS-CoV) و سایر عفونتهای تنفسی ویروسی، مانند آنفلوانزا، در طول بارداری مشاهده شده است.
با تمام اینها، اگرچه زنان باردار و کودکان خردسال معمولاً سیستم ایمنی ضعیفتری دارند که باعث میشود نسبت به ابتلا به بیماریها آسیبپذیرتر باشند، اما فعلاً این کروناویروس جدید بیش از همه در سالمندها و مبتلایان به بیماریهای زمینهای قبلی، به شکل شدید دیده شده است.
زنان باردار، به ویژه زنان باردار شاغل، برای پیشگیری از ابتلا به عفونت باید اقدامات پیشگیرانه مانند شستن دستها و پرهیز کامل از تماس با افراد بیمار را بیشتر از دیگران دنبال و رعایت کنند
قطعا برایتان کارآمد خواهد بود: دستگاه ضدعفونی کننده دست |
دلیل ضعف سیستم ایمنی مادر باردار چیست؟
احتمالا شما هم شنیده اید که در دوران بارداری سیستم ایمنی بدن مادر به طور طبیعی تضعیف می شود. ولی دلیل آن چیست؟ در واقع دلیل اصلی تضعیف سیستم ایمنی مادران باردار به منظور حفظ جنین است. از آنجا که بخشی از ماده ژنتیکی درون سلول های بدن جنین از پدر بوده و برای بدن مادر بیگانه محسوب می شود، این تضعیف ایمنی مانع از شناسایی جنین به عنوان یک عامل بیگانه و حمله به آن خواهد شد. از طرفی ضعیف تر شدن سیستم ایمنی زمینه ابتلا به انواع ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها و ... را افزایش می دهد. به همین دلیل است که مادران باردار در گروه پرخطر نسبت به ویروس کرونا قرار می گیرند.
آیا احتمال انتقال کرونا حین بارداری از مادر به جنین وجود دارد؟
تصور میشود ویروسی که کووید-۱۹ را ایجاد میکند، عمدتاً از طریق تماس نزدیک با شخص آلوده و به وسلیهٔ ذرات تنفسی یا توسط سطوح آلوده به ویروس انتقال مییابد. این موضوع که آیا یک زن باردار مبتلا به کووید-۱۹ میتواند ویروسی را که باعث کووید-۱۹ میشود به وسیلهٔ سایر مسیرهای انتقال عمودی یعنی قبل، حین یا بعد از زایمانش به جنین یا نوزاد خود منتقل کند یا نه، هنوز به شکل قطعی مشخص نیست، چون به شکلی کامل بررسی نشده است اما، گزارشی از تعدادی نوزاد متولدشده از مادران مبتلا به کووید-۱۹ وجود دارد که در آن گفته شده است تست کرونای این نوزادان مثبت شده ولی خبر خوب اینکه همهٔ آنها حالشان خوب است و ظرف یک هفته بهبود یافتهاند، از جمله نوزادی که زودرس به دنیا آمده بود.
در صورت ابتلا به کووید-۱۹ میتوان به نوزاد شیر داد؟
کارشناسان هنوز به طور قطع نمیدانند که آیا کووید-۱۹میتواند از طریق شیر مادر منتقل شود یا نه، اما در مطالعات محدود روی زنان مبتلا به کووید-۱۹و همچنین سارس-کوو (SARS-CoV) این ویروسها در شیر مادر پیدا نشده است و چیز دیگری که مشخص است اینکه ویروس آنفلوانزا از طریق شیر مادر منتقل نمیشود.
از طرفی، شیر مادر میتواند کودک را از بسیاری بیماریها محافظت کند و بهترین منبع تغذیه برای بیشتر کودکان است. اما اگر تست کووید-۱۹ شما مثبت شده است یا علائمی از این بیماری دارید، باید در مورد شروع یا ادامهٔ شیردهی با کمک پزشک