سبد خرید0
کاهش اسید معده
کاهش اسید معده

چکیده

رفلاکس معده یا برگشت اسید از معده به مری که در اصطلاح عامیانه به سوزش سر دل معروفه، یک اتفاق طبیعی نیست.

زمان رفلاکس اسید معده به مری علائمی مثل سوزش و نفخ شکم در افراد مبتلا دیده میشه.

اسید معده به دلایل زیادی می‌تونه کم یا زیاد بشه که هردوی این موارد به معده و روند گوارش فرد آسیب میزنه.

یکی از موثرترین روش‌های پیشگیری و درمان رفلاکس معده، تغییر سبک زندگی و اصلاح رژیم غذایی هست.

ما در این مقاله از مجله سلامت دکتر مهندس درمان قطعی برای اسید معده بالا رو بررسی میکنیم پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.

رفلاکس اسید معده چیست؟

اسید معده، مایع گوارشی است که در معده تشکیل شده و از اسید هیدروکلریک (HCl)، کلرید پتاسیم (KCl) و کلرید سدیم (NaCl) تشکیل شده است. این اسید با فعال کردن آنزیم های گوارشی در هضم پروتئین ها نقش اساسی دارد.

اسید معده توسط سلولهای موجود در معده تولید می شود و با سایر اجزای بدن هماهنگ است تا در صورت لزوم تولید اسید را افزایش دهند. سایر سلول های موجود در معده، بیکربنات تولید می‌کنند که مانع از اسیدی شدن زیاد معده می‌شوند. علاوه بر بیکربنات، این سلول ها مایع مخاطی ایجاد می کنند که باعث جلوگیری از آسیب دیدن خود معده در اثر اسید معده است.

اسید بالا در معده می تواند منجر به بیماری رفلاکس معده شود.

این وضعیت با سوزش خفیف مداوم، سوزش در قفسه سینه یا شکم و آسیب بافت معده به علت قرار گرفتن در معرض اسید معده به صورت طولانی مدت، همراه است.

mede02.jpg

اسید معده در بارداری

بالا آمدن اسید معده در دوران بارداری یک مشکل رایج است که اغلب زنان در دوران بارداری خود، به خصوص در سه ماهه دوم یا سوم، با آن مواجه می شوند.

در طول بارداری، اسیدیته به طور عمده به دو دلیل رخ می دهد.

اول این که هورمون آرامش بخش منتشر شده در این دوران روند هضم را کند می کند. این به این معنی است که مواد غذایی به مدت طولانی تری در معده باقی مانده و این موضوع باعث تولید بیشتر اسید می شود.

در وهله دوم، نوزادان در حال رشد در رحم، روی معده و انتهای مری فشار وارد می کند و این فشار احتمال بالا آمدن اسید معده در دوران بارداری را افزایش می دهد.

این مشکل در شرایط زیر تشدید می شود:
- بارداری های چند قلویی
- بزرگ بودن بیش از حد نوزاد
- ماه های آخر بارداری

علائم اسید معده بالا

ریفلاکس اسید معده می تواند احساس سوزش ناراحت کننده‌ای در سینه ایجاد کند که ممکن است تا گردن هم منتشر شود. این احساس اغلب به عنوان سوزش سر دل شناخته می شود.

اگر رفلاکس اسید معده دارید، ممکن است طعم ترش یا تلخی در قسمت پشت دهان احساس کنید.

همچنین امکان برگشت مواد غذایی یا مایع از معده به دهان وجود دارد. در بعضی موارد، رفلاکس معده می تواند منجر به مشکلاتی در بلع یا تنفس مانند سرفه مزمن یا آسم شود.

رفلاکس معده نوزاد

مانند بزرگسالان، نوزادان هم از رفلاکس معده رنج می برند که باعث می شود آنها غذا را بالا بیاورند و این موضوع می تواند به دفعات تکرار شود.

در نوزادان، ماهیچه بین مری و معده هنوز کامل رشد نکرده است، به همین دلیل محتویات معده به راحتی به سمت عقب جریان پیدا می کنند.

مادرهایی که به نوزاد شیر می دهند، باید به دقت مراقب رژیم غذایی خود باشند زیرا تاثیر مستقیم بر روی سلامتی و رشد نوزاد دارد.

mede03.jpg

درمان اسید معده

  • رفلاکس معده بیماری شایعی هست ولی درمان آن سخت و پیچیده نیست. در ادامه به راهکارهایی می پردازیم که با کمک خودتان می تواند به راحتی رفلاکس معده را درمان کنید.
  • مصرف الکل، قهوه و نوشابه را محدود کنید.

سر دسته مواد غذایی که باعث تشدید ریفلاکس اسید معده خواهند شد سه گروه عمده نوشیدنی‌ها هستند که الکل، قهوه و نوشابه های گازدار را شامل می‌شوند.
الکل و قهوه اثر شل کنندگی قوی روی دریچه مری دارند و باعث باز شدن آن و بازگشت غذا و اسید می گردند.
قهوه و نوشابه‌های گاز دار و البته دوغ خاصیت اسیدی دارند که مشکل رفلاکس را تشدید خواهند کرد.
گاز درون نوشابه‌های گازدار نیز برای خروج از معده، به دریچه فشار مضاعف وارد کرده و فرآیند ریفلاکس را تشدید می‌کند.
بهترین نوشیدنی برای افراد مبتلا به رفلاکس فقط آب است که خاصیت اسیدی ندارد.
نوشیدن حجم زیاد مایعات به همراه غذا برای افرادی که ریفلاکس دارند مضر است، زیرا با افزایش حجم مواد داخل معده، شانس رفلاکس را افزایش می‌دهد.
قهوه نیز بهتر است ترجیحا با صبحانه میل شود و در طول روز به خصوص نزدیک به زمان خواب از آن اجتناب گردد.

  • از خوردن غذاهای تند، چرب و ترش بپرهیزید.

در میان غذا‌ها، غذاهای تند، چرب و یا بسیار ترش می‌توانند باعث ریفلاکس معده گردند. غذاهای زیاد سرخ شده و چرب، دیرتر هضم و از داخل معده تخلیه شده و به همین دلیل شانس ریفلاکس را افزایش می‌دهند.

غذاهای تند باعث شل شدن دریچه (اسفنگتر) مری می شوند و غذاهای ترش و اسیدی با افزایش می