سبد خرید0
بهترین روش های درمان بواسیر
بهترین روش های درمان بواسیر

چکیده: تخمین زمان مطالعه: 6 دقیقه و 20 ثانیه

حتما تا‌به‌حال نام بیماری بواسیر یا هموروئید را شنیده‌اید. شاید این بیماری در گذشته اغلب در افراد سالمند دیده می‌شد اما این روزها به‌خاطر سبک زندگی مدرن و رژیم‌های غذایی ناسالم، بسیاری از جوانان نیز به بواسیر دچار می‌شوند. خیلی از افراد به‌دلیل آنکه از معاینه‌ی پزشک می‌ترسند یا خجالت می‌کشند، درمان هموروئید را پشت گوش می‌اندازند و وقتی به پزشک مراجعه می‌کنند که دیگر دیر شده و راهی به‌جز جراحی باقی نمانده است. اما تمام موارد بواسیر لزوما به جراحی نیاز ندارد. راهکارهای ساده‌تر و کم‌هزینه‌تری نیز برای کنترل و درمان بواسیر وجود دارد. در این مطلب سعی داریم شما را به‌طور کامل با این بیماری دردناک، علائم، بهترین روش‌های درمان بواسیر و پیشگیری از آن آشنا کنیم. امیدواریم با رعایت موارد ذکرشده در این مطلب هرگز به بواسیر دچار نشوید یا حداقل بتوانید با مشاهده‌ی اولین نشانه‌ها، آن را کنترل و درمان کنید.

برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید:

  1. بیماری بواسیر یا هموروئید چیست؟
  2. انواع بواسیر و درجه بندی آن
  3. علائم بواسیر چیست؟
  4. چه عواملی خطر ابتلا به بواسیر را افزایش می‌دهند؟
  5.  بهترین روش های درمان بواسیر
  6. برای جلوگیری از بواسیر چه کارهایی می‌توان انجام داد؟

بیماری بواسیر یا هموروئید چیست؟

بیماری بواسیر با نام علمی هموروئید به صورت تورم و التهاب مویرگ‌های موجود در خروجی دستگاه گوارش یعنی مقعد بروز می‌کند. دیواره‌ها‌ی درونی مقعد چهار سانتی‌متر انتهایی روده‌ی بزرگ به دلیل داشتن خاصیت ارتجاعی و عملکرد دریچه‌ای آن از رگهای بالشتکی با دیواره‌های حساس تشکیل شده است . مویرگ‌های بخش ‌انتهایی دستگاه گوارش که موظف به مراقبت از کانال مقعد هستند، در هنگام دفع مدفوع خشک دچار کشش و ملتهب خواهند شد. کشیدگی دیواره‌ی سیاهرگ‌ها با کاهش توان انقباضی مانع پمپاژ خون به سمت نواحی بالاتر و بازگشت آن به قلب می‌شوند. بنابراین هر عاملی که مانع بازگشت خون داخل این عروق مخرج به قلب شود سبب افزایش فشار داخل این سیاهرگهای دهانه مقعد شده و سبب گشاد شدن وپیچ در پیچ شدن این عروق خواهد شد که به آن بواسیر یا هموروئید گفته میشود.

 انواع بواسیر و درجه بندی آن

علائم هموروئید معمولا به محل آن بستگی دارد. درمان بواسیر بستگی به محل تشکیل آن و درجه آن بستگی دارد. در زیر به انواع آن و درجه بندی آن اشاره می کنیم.

هموروئید داخلی: این نوع بواسیر در داخل رکتوم قرار دارد. شما معمولا نمیتوانید این هموروئید را ببینید یا احساس کنید و به ندرت ناراحتی ایجاد می کند؛ اما فشار دادن یا سوزش در هنگام عبور از مدفوع می تواند به سطح التهاب آسیب برساند و باعث خونریزی شود.

هموروئید خارجی: این نوع بواسیر زیر پوست در اطراف مقعد تشکیل می شود. هنگام تحریک، هموروئید خارجی می تواند خارش یا خونریزی داشته باشد.

 

انواع بواسیر

 

درجه بندی بواسیر

بواسیر درجه١: در این نوع بواسیر سیاهرگ ها گشاد شده اند ولی هرگز از مخرج خارج نمی شوند و تنها علامت آنها خونریزی است.
بواسیر درجه٢: سیاهرگهای گشاد شده در زمان دفع از مخرج خارج می شوند لیکن با پایان اجابت مزاج خودبخود به داخل مخرج بازگشت می کنند.
بواسیر درجه ٣: توده های بواسیری با دفع مخرج خارج می شوند ولی خودبخود به داخل مخرج باز نمی گردند بلکه با کمک دست به داخل مخرج بازگردانده می شوند.

علائم بواسیر چیست؟

 بواسیر یک بیماری پر نشانه است که تشخیص آن از روی علائم نه تنها برای پزشک معالج بلکه برای خود فرد نیز در صورت آگاهی داشتن از آن بسیار ساده است. البته باید این نکته را در نظر داشت که ممکن است نشانه‌های بیماری هموروئید بسته به میزان آسیب آن، از فردی به فردی دیگر متفاوت باشد. این احتمال نیز وجود دارد که نشانه‌ها دلیل بر بیماری دیگری در فرد باشد.

با این حال پیگیری فوری بعد از مشاهده‌ی هر یک از علائم زیر به روند درمان بواسیر یا هموروئید در مراحل ابتدایی ایجاد آن و پیشگیری از بروز عوارض و مشکلات احتمالی کمک مؤثری می‌کند. نشانه‌های ظاهری ابتلا به هموروئید شامل:

  • مشاهده‌ی خون هنگام دفع مدفوع
  • بیرون‌زدگی گوشتی ناحیه‌ی مقعد
  • درد مقعدی
  • خارش ناحیه‌ی مقعد
  • خروج ترشحات لزج بعد از دفع
  • دفع ناکامل مدفوع

 

علائم بواسیر

 

چه عواملی خطر ابتلا به بواسیر را افزایش می‌دهند؟

عوامل خطر برای بواسیر عمدتا به افزایش فشار روی مقعد و رگ‌های راست‌روده، مربوط می‌شوند. داشتن سابقه‌ی خانوادگی هموروئید می‌تواند خطر ابتلای شما به آن را افزایش دهد. عوامل خطر عبارت‌اند از:

  •  سن
  • بارداری
  • چاقی
  • مقاربت از مقعد
  • یبوست یا اسهال مکرر
  • نشستن طولانی‌مدت در توالت
  • عدم مصرف فیبر رژیمی کافی
  • استفاده‌ی بیش‌ازحد از تنقیه یا مسهل‌ها
  • زورزدن هنگام اجابت مزاج

 بهترین روش های درمان بواسیر

  • حمام گرم

نشستن در وان گرمی که با آب کافی پوشیده شده باشد می تواند به تسکین تورم و کاهش تحریک ایجاد شده توسط هموروئید کمک کند. برخی از افراد دوست دارند موادی را به حمام خود اضافه کنند تا نشانه های موجود را کاهش دهند. این مواد می تواند یک پیمانه نمک اپسوم یا سرکه سیب باشد.
برخی از افراد نیز سرکه سیب را به طور مستقیم بر روی هموروئید می گذارند. این روش می تواند شرایط را بدتر کند و پوست اطراف هموروئید را متورم تر سازد.

  • درست بنشینید

نحوه‌ی نشستن صحیح در استحکام استخوان‌ها، ستون فقرات، و آرامش ماهیچه‌های کمر و مقعد نقش مهمی دارد. آیا می‌دانستید طرز نشستن می‌تواند در وخامت بواسیر نیز تاثیرگذار باشد؟ وقتی بواسیر در ناحیه‌ی مقعد باعث درد، تورم، و ناراحتی شود، تغییر عادات نشستن ضروری خواهد بود. نشستن بر سطوح سفت می‌تواند وضعیت بواسیر را وخیم‌تر کند. بسیاری از آدم‌ها نمی‌دانند سطوح سفت می‌تواند علائم ناشی از بواسیر