سبد خرید0
رنگ ادرار نشانه چیست؟
رنگ ادرار نشانه چیست؟

چکیده: تخمین زمان مطالعه: 4 دقیقه

رنگ طبیعی ادرار از زرد کم‌ رنگ تا طلایی پررنگ متغیر است. ادراری که رنگ غیرطبیعی داشته باشد ممکن است سایه‌هایی از رنگ قرمز، آبی، سبز، یا قهوه‌ای در آن باشد. رنگ غیرطبیعی ادرار می‌تواند در اثر مشکلات مختلفی رخ دهد. برای مثال ممکن است ناشی از مصرف برخی داروها، خوردن برخی مواد غذایی، داشتن شرایط پزشکی خاص یا کم‌ آبی باشد. در ادامه می‌خواهیم معنای هر رنگ را به شما بگوییم تا شما هم از این پس بیشتر حواستان به سلامتی‌ تان باشد.

 برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید.

  1. انواع رنگ ادرار نشانه چیست؟
  2. بوی ادرار
  3.  چه زمانی باید به دنبال کمک های پزشکی بود؟
  4. فرآیند درمان

 

انواع رنگ ادرار نشانه چیست؟

  • ادرار شفاف

اگر ادرار به بی‌رنگی آب باشد، مربوط به این است که آب زیادی نوشیده‌اید و به این دلیل که مثانه پر می‌شود، باید چندین بار در روز به دستشویی بروید. با داشتن رنگ ادرار روشن، جای هیچ نگرانی نیست.همچنین می‌تواند به علت افزایش نمک‌های فسفات در ادرار باشد.

 

ادرار شفاف و بی رنگ

 

  • ادرار نارنجی

برخی از داروهای ضد التهابی مانند سولفاسالازین، داروهای شیمی درمانی و ملین های حاوی سنا می توانند باعث رنگ ادرار نارنجی شوند، علاوه بر این مصرف ویتامین B2 یا بتا کاروتن موجود در هویج هم باعث رنگ اردار نارنجی می شوند.

اما اگر هیچ کدام از این موارد در مورد شما صادق نیست پس؛

آب بیشتری بنوشید، آب ادرار شما را زیاد می کند و در عرض چند ساعت باید به رنگ معمولی زرد درآید.

چشمان تان را چک کنید اگر متوجه شدید لکه های زرد در سفیدی چشم شما دیده می شود، ادرار نارنجی می تواند نشانه ای از این باشد که کبد شما به درستی کار نمی کند، شما باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

 

رنگ غیر طبیعی ادرار

 

  • زرد کمرنگ

این رنگ باید هدف غایی شما در دستشویی باشد. باید تمام سعی‌تان این باشد که رنگ ادرارتان به زرد کمرنگ نزدیک شود؛ درست چیزی بین آب زلال و رنگ آب سیب. در این صورت می‌دانید که آب کافی به بدنتان می‌رسد. زرد کمرنگ وضعیت عادی بدن را نشان می‌دهد.

 

رنگ طبیعی ادرار

 

  • قرمز مایل به صورتی

ادرار قرمز یا صورتی می تواند به علت مصرف برخی غذا ها و دارو ها ایجاد شود؛

غذا ها : ترکیبات قرمز رنگ موجود در ریواس، چغندر یا لبو و بلک بری می تواند از طریق ادرار دفع شوند، اما اگر پس از یک روز رنگ اردار به حالت معمولی برنگشت به پزشک مراجعه کنید.

دارو ها : بعضی از آنتی بیوتیک ها مانند ریفادین و ریمکتان که برای درمان سل استفاده می شوند باعث رنگ قرمز ادرار می شوند. فنازوپیریدین که برای درمان عفونت های دستگاه ادراری استفاده می شود هم باعث رنگ صورتی ادرار می شوند.

خون : خون در ادرار می تواند نشانه ای از عفونت ادراری، بیماری کلیوی، تومورهای سرطانی یا غیر سرطانی یا سنگ های کلیه و مثانه باشد. در صورت مشاهده لخته خون در ادرار بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

 

ادرار صورتی مایل به قرمز

دفع سنگ کلیه پیشنهاد مطالعه: دفع سنگ کلیه بدون نیاز به دارو

 

  • آبی یا سبز

یک بیماری ژنتیک نادر می تواند ادرار را سبز یا آبی کند. یک باکتری خاص هم هست که باعث عفونت و در نتیجه ایجاد این رنگ می شود. هم چنین احتمال دارد رنگ غذا یا تاثیر دارو باشد. اگر این رنگ ادامه پیدا کرد، به دکتر مراجعه کنید.

 

تغییر رنگ ادرار نشانه چیست؟

 

  • ادرار زرد تیره

اگر ادرار تیره‌تر از حد نرمال به نظر برسد احتمالاً بدن دچار کم‌آبی است. اگر مایعات کافی مصرف نکنید ترکیبات موجود در ادرار غلیظ‌تر شده و درنتیجه رنگ آن تیره‌تر می‌گردد.

  • ادرار سیاه رنگ

در فردی که مبتلا به ملانوم (سرطان پوست ناشی از سلول‌های رنگدانه‌ای) می‌باشد، دفع ملانین باعث سیاهی ادرار می‌شود.

  • ادرار ارغوانی- بنفش رنگ

نشان‌دهنده اختلالات در ساختار هموگلوبین است. هموگلوبین، اکسیژن را از ریه‌ها به سلول‌های بدن و دی اکسید کربن را از سلول بدن به کلیه‌ها می‌فرستد.

  • ادرار ابری (کدر)

نشان‌ دهنده وجود چرک در ادرار و یا عفونت ادراری است. ادرار ابری، توسط بلورهای نمک اسیداوریک و یا اسیدفسفریک ایجاد می‌شود.

 

بوی ادرار

ادرار معمولاً داروی بوی شدیدی نیست؛ اما برخی مواد غذایی (بخصوص مارچوبه که دارای ترکیبات گوگرد بدبویی است) و نیز مکمل‌های ویتامین ب ۶ می‌توانند باعث تغییر بو شوند. در صورت کم شدن آب بدن و غلیظ شدن ادرار ممکن است بوی شدید آمونیاک احساس شود. اگر پس از ادرار بوی شدیدی را حس کردید ممکن است نشانه‌ای از عفونت مجرای، دیابت، عفونت مثانه یا بیماری‌های متابولیک باشد.