چکیده
خشکی بینی یک عارضه آزار دهنده هست که با از دست دادن آب بدن، اثرات سیستم های تهویه، و عوارض جانبی برخی از داروها می تونه ایجاد بشه و علائمی مانند التهاب بینی، خارش، خس خس سینه، ورم و خون دماغ به همراه داشته باشه.
هر چند این موضوع از نظر پزشکی مشکل جدی ای نیست، اما اگه در مراحل اولیه برطرف نشه میتونه به مشکلات سلامتی از جمله حملات سینوس، سردردهای شدید، و غیره منجر بشه.
اگه بینی شما هم خشک میشه و علت اون رو نمیدونید با ما همراه باشید تا علت خشکی بینی رو بررسی کنیم و به درمان خشکی بینی در خانه بپردازیم.
خشکی بینی
خشکی بینی می تواند برای فرد ناراحت کننده و دردناک باشد، اما مشکل حاد و خطرناکی تلقی نمی شود. باید توجه داشت با برطرف نکردن و تشدید مشکل به تدریج در فعالیت بینی و در پی آن در عملکرد سیستم تنفسی بدن اختلال ایجاد خواهد شد.
در واقع بینی نقش مهمی در حفاظت از سیستم تنفسی دارد، زیرا مخاط و پرزهای بینی وظیفه گرم و مرطوب کردن هوای تنفسی و جدا کردن ویروس ها و باکتری های هوا را بر عهده دارند. خشکی بینی سبب التهاب مخاط بینی می شود و تداوم این مشکل ترک خوردن مخاط، خونریزی بینی، خشکی و اختلال در عملکرد بینی را در پی خواهد داشت.
علت خشکی بینی
خشکی بینی به عوامل مختلفی بستگی دارد که به چند مورد آن اشاره خواهیم کرد:
-
محیط
اگر در نواحی گرم و خشک زندگی میکنید، شرایط محیطی ممکن است یکی از دلایل خشکی بینیتان باشد.
-
رینیت یا التهاب مخاط بینی
این نوع عفونت بینی میتواند در اثر تولید بیش از اندازهی مخاط بینی، هم باعث ایجاد آبریزش بینی شود، و هم اینکه باعث خشکی آن شود (با احتمال کمتر).
-
اسپریهای بینی
تعدادی از اسپریهای بینی نیز میتوانند باعث خشکی بینی شوند؛ به ویژه اگر روزهای زیادی از آنها استفاده شود.
-
عوارض جانبی برخی داروها
قرصهای آنتی هیستامین و ضد احتقان و همچنین شربتهای خوراکی حاوی این مواد با هدف خشک کردن دستگاه تنفسیتان تولید میشوند؛ به این ترتیب، مصرف آنها باعث خشک شدن بینیتان میشود.
-
تغییرات هورمونی
این عامل یکی از رایجترین علتهای خشکی بینی در میان زنان ۴۰ ساله به بالا است. وقتی زنان پا به سن میگذارند، هورمونهایشان تغییر میکند و باعث خشک شدن غشاء مخاطی در برخی نواحی بدن از جمله بینی، دهان، چشم، و واژن میشود.
-
فشار خون بالا
اگر خشکی بینیتان به همراه خونریزی باشد، حتما باید به پزشک مراجعه و فشار خونتان را بررسی کنید. البته با اینکه خشکی بینی هر از گاهی باعث خونریزی میشود، خونریزی بینی در اثر فشار خون بالا ممکن است مکررا اتفاق بیفتد.
علائم و نشانه های خشکی بینی
تعدادی نشانه ناراحت کننده برای خشکی بینی وجود دارد که بعضی از آنها عبارتند از:
- قسمت داخلی بینی تمایل به ترک یا خونریزی دارد
- سوزش بینی
- خشکی دهان، گلو و چشمها
- خارش شدید درون بینی
- خونریزی و تورم
درمان خشکی داخل بینی
اگر چه خشکی بینی به خودی خود یک مشکل بسیار جدی نیست، اما بسیاری از افراد ترجیح میدهند برای از بین بردن علائم متعددی که دارد، آن را درمان کنند.
به همین منظور به چند مورد از درمان خانگی خشکی بینی میپردازیم:
-
روغن ویتامین E و خشکی بینی
ابتدا درپوش ظرف حاوی روغن ویتامین E را سوراخ کنید. سپس، سر خود را به سمت بالا برده و 2 یا 3 قطره از روغن را درون هر یک از حفره های بینی بچکانید.
در ضمن، این کار را دوبار در روز تکرار نمایید. به طور کلی، ویتامین E برای پوست بسیار مفید می باشد.این ویتامین رطوبت پوست را افزایش داده و خشکی را برطرف می سازد.
همچنین ویتامین E حاوی خواص ضد عفونی کننده بوده و یک آنتی اکسیدان بسیار قوی است؛ بنابراین، روند بهبود خشکی مخاط بینی را سرعت می بخشد.
-
گلیسیرین
گلیسیرین مانند نرم کننده ای عمل میکند که میتواند به پیشگیری از خشکی بینی کمک نماید. استفاده از گلیسیرین باعث تسکین درد و خشکی داخل بینی میشود
به پشت بخوابید و چند قطره گلیسیرین داخل بینی تان بچکانید و نگران بلعیدن مقدار کمی از گلیسیرین نباشید، زیرا خطری برایتان ندارد.
-
استفاده از دستگاه بخور سرد یا رطوبتساز
ایجاد محیطی مرطوب، موجب حفظ رطوبت مجراهای بینی و در نتیجه، بهبود گرفتگی بینی و تخلیهٔ درست سینوسها میشود. سیستم تهویهٔ هوا و حرارت مرکزی خانه یا محلکار موجب از بین رفتن رطوبت موجود در محیط میشوند و دستگاه بخور سرد این کاهش رطوبت را جبران میکند.
-
روغن نارگیل و خشکی بینی
روزانه یک یا دو قطره از روغن نارگیل