سبد خرید0

چکیده                           تخمین زمان مطالعه: 7 دقیقه

سرطان دهانه رحم چهارمین علت مرگ و میر زنان در جهان محسوب می شود. دهانه رحم یا گردن رحم (سرویکس) پایین ترین بخش رحم بوده که از یک سمت به رحم باز شده و از سوی دیگر در بالای واژن قرار دارد. یکی از مهم ترین روش های شناسایی و غربال گری بیماری هایی مانند سرطان دهانه رحم و سرطان رحم انجام تست پاپ اسمیر است که باید به صورت دوره ای انجام شود. پاپ اسمیر تستی ساده و ارزان است، که در آن سلول های دهانه رحم نمونه گیری شده و جهت بررسی سلامت سلول ها مورد آزمایش قرار می گیرند. این آزمایش همچنین می تواند جهت تشخیص انواع خاصی از عفونت های ویروسی مانند عفونت HPV (زگیل تناسلی) نیز بکار رود. شناسایی زود هنگام سرطان دهانه رحم که با آزمایش پاپ اسمیر امکان پذیر است، احتمال موفقیت درمان را بسیار بالا می برد. در این مقاله به بررسی کامل تست پاپ اسمیر، نحوه انجام و ضرورت آن پرداخته می شود.

 برای دسترسی سریع به محتوای متن روی لینک های زیر کلیک کنید:

پاپ اسمیر چیست؟

علت سرطان دهانه رحم چیست؟

 پیشگیری از سرطان دهانه رحم

کسانی که باید آزمایش پاپ اسمیر دهند

افرادی که نیاز به آزمایش پاپ اسمیر ندارند

شرایط و آمادگی های لازم برای انجام آزمایش

نحوه انجام پاپ اسمیر

نتایج پاپ اسمیر

کلام آخر

تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر یا پاپ تست (Pap smear)، نوعی غربال گری برای سرطان دهانه رحم و حتی رحم است. در این تست سلول های جمع آوری شده از دهانه رحم جهت بررسی آزمایشگاهی و میکروسکوپی به آزمایشگاه فرستاده می شوند. این روش غربال گری بهترین روش برای شناسایی زود هنگام سرطان دهانه رحم است که در نتیجه آن احتمال موفقیت درمان را بالا می برد. بعلاوه در پاپ اسمیر می توان تغییرات ایجادشده در سلول های دهانه رحم را که نشان دهنده بروز سرطان در آینده است را نیز شناسایی کرد. اگر شناسایی این سلول های غیر طبیعی یا همان سلول های پیش سرطانی زودتر انجام شود می توان از بروز سرطان دهانه رحم جلوگیری نمود. همین ویژگی باعث شده تا پاپ تست به یک رویکرد نجات بخش تبدیل شود.
البته غربال گری سرطان دهانه رحم شامل بررسی سلول های دهانه رحم (پاپ اسمیر) و برای برخی خانم های بالای 30 سال، شامل آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) نیز می باشد. اچ پی وی یک عفونت مقاربتی است که می تواند ایجاد سرطان دهانه رحم نماید.

واقعی

علت سرطان دهانه رحم چیست؟

دلیل مشخص و واضحی برای بروز این بیماری در زنان وجود ندارد. اما مشخص شده دلیل اصلی بروز این عارضه نوع خاصی از ویروس به نام پاپیلومای انسانی (HPV) است. این ویروس (شایع ترین عفونت مقاربتی در انسان) بیش از همه در زمان آمیزش جنسی و از طریق تماس بین پوست افراد منتقل می شود. HPV در بین جمعیت زنان رایج است و اکثر زنان مبتلا به ویروس، هرگز سرطان گردن رحم را تجربه نمی‌کنند. این به این معنی است که سایر عوامل (مانند محیط یا انتخاب شیوه زندگی) می‌توانند در ابتلای شخص به سرطان رحم دخالت داشته باشند.

 مقاله پیشنهادی دکترمهندس: سرطان دهانه رحم چیست؟

پیشگیری از سرطان دهانه رحم

• رعایت بهداشت شخصی
• ختنه شدن پسربچه ها در کودکی
• خودداری از مقاربت در سنین پایین
• محدود کردن شرکای جنسی
• رابطه جنسی امن
• ترک سیگار
• واکسن زدن (درمقابل ویروس HPV)
• آزمون پاپ اسمیر

دهانه رحم

چه کسانی باید آزمایش پاپ اسمیر انجام دهند؟

به‌طورکلی، توصیه می‌شود در زنان 21 تا 65 سال هر سه سال یکبار انجام پاپ تست یا تست HPV انجام شود. و یا اینکه هر پنج سال یکبار این آزمایش ها به صورت همزمان انجام شود. تمام خانم‌های بالای 21 سال که ازنظر جنسی فعال هستند می بایست آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهند. اگرچه بسته به شرایط هر فرد توصیه پزشک می‌تواند متفاوت باشد اما در صورت وجود ترشحات غیرمعمول واژن، خونریزی یا لکه بینی در خارج از زمان قائدگی طبیعی ماهیانه و احساس درد یا خونریزی واژن در هنگام و یا بعد از رابطه جنسی، لازم است برای انجام تست پاپ اسمیر و بررسی‌های بیشتر مراجعه شود.
اگر فردی یک یا چند مورد از عوامل زمینه ساز سرطان دهانه رحم را دارد لازم است تا دفعات آن برایش بیشتر شود.
این عوامل زمینه ساز عبارتند از:
 تشخیص سرطان دهانه رحم یا سلول های پیش سرطانی در پاپ اسمیر
 قرار گیری در معرض دی اتیل استیل بسترول پیش از تولد
 ضعیف بودن سیستم ایمنی یا HIV مثبت بودن
 ضعف سیستم ایمنی به علت پیوند عضو، شیمی درمانی یا مصرف طولانی مدت کورتون (کورتیکواستروئید)
 سابقه استعمال سیگار

چه افرادی نیاز به آزمایش پاپ اسمیر ندارند؟

 پس از برداشتن رحم (هیسترکتومی): پزشک ممکن است پس از برداشتن کامل رحم (که طی آن کل رحم و دهانه رحم برداشته میشود) بگوید که دیگر نیازی به پاپ اسمیر نباشد. اگر علت هیسترکتومی یک بیماری غیر سرطانی مانند فیبروم بوده باشد ممکن است بتوان پاپ اسمیر منظم را قطع کرد اما اگر این درمان برای بیماری سرطانی یا پیش سرطانی دهانه رحم انجام شده باشد ممکن است توصیه شود تست به شکل منظم ادامه داده شود.
 سن بالا: معمولا پزشکان اتفاق نظر دارند که زنان بالای 65 سال درصورتی که سه آزمایش پاپ اسمیر معمولی پشت سر هم داشته اند و در ۱۰ سال گذشته نتایج آزمایش آنها غیر طبیعی نبوده است می توانند غربال گری را ادامه ندهند.