سبد خرید0
علت احساس ضعف و گرسنگی
علت احساس ضعف و گرسنگی

چکیده

چرا همیشه گرسنه هستم؟ چرا بعد از غذا خوردن احساس گرسنگی می کنیم؟

زمانی که بدن به مواد غذایی نیاز دارد، شما احساس گرسنگی می کنید، اما حتما احساس گرسنگی بعد از غذا را تجربه کرده اید. علت این اتفاق دلایل مختلفی دارد که از جمله آنها می توان به مشکلات هورمونی، عادات روزمره غلط و رژیم های کاهش وزن اشتباه باشد.

احساس گرسنگی بعد از غذا کمی غیر طبیعی است و فرد انتظار دارد که حداقل پس از خوردن وعده غذایی احساس سیری داشته باشد. سیری و گرسنگی دو طیف هستند که توسط مغز کنترل می شوند.

احساس گرسنگی بعد از غذا یک امر غیرطبیعی است؛ ما در این مقاله از مجله سلامت دکتر مهندس علت احساس ضعف و گرسنگی بعد از خوردن غذا و راه درمان احساس گرسنگی همیشگی را بررسی کردیم، پس تا آخر این مقاله همراه ما باشید.

دلایل گرسنگی بعد از غذا خوردن

گاهی پیش می آید که یک نفر با وجود خوردن غذای اصلی، یک وعده یا نیم وعده دیگر غذا می خورد و این عجیب نیست، اما مواردی نیز وجود دارد که گرسنگی می تواند نشانه ای از برخی بیماری ها باشد.

  • مشکلات تیروئید

تیروئید غده کوچکی است که در جلوی گردن قرار دارد.

براساس سایت medicalnewstoday پرکاری تیروئید می تواند باعث طیف وسیعی از علائم از جمله افزایش گرسنگی شود.

وقتی سطح هورمون تیروئید بسیار بالا است، عملکرد های حیاتی بدن نیز سرعت گرفته و شما انرژی بیشتری صرف می‌کنید. در نتیجه با سرعت گرفتن متابولیسم، گرسنگی بیشتری هم احساس خواهید کرد.

اگر دچار پرکاری تیروئید باشید، حتی بعد از پرخوری کردن هم، وزن اضافه نخواهید کرد بلکه به دلیل کالری سوزی سریع‌تر، وزن از دست خواهید داد.

tiroeid.jpg

  • خوب نخوابیدن

بعد از اینکه از یک خواب بی کیفیت برمی خیزید، از قبل دو هورمون مربوط به اشتها بر علیه شما توطئه کرده اند.

خواب بسیار کوتاه می تواند باعث سطوح فزاینده ای از گرلین شود، هورمونی که باعث تحریک اشتها می شود، و در برابرش باعث کاهش لپتین هم می شود، هورمونی که باعث می شود احساس سیری کنید.

بعد از یک خواب ضعیف، بیشتر دچار خستگی شدید و مه ذهنی هستید. سیستم بدنتان برای مقداری انرژی بی تابی می کند و حتی اگر واقعا گرسنه هم نباشید میل به کربوهیدرات های شیرین را تحریک می کند.

سعی کنید هر شب 7 تا 8 ساعت بخوابید، تا سطح انرژی و هورمون های خود را به اندازه ی طبیعی برسانید.

  • کم آبی بدن

همیشه وقتی بدن مقداری کم آب می شود ممکن است آن را با گرسنگی یا سردرد های کم آبی اشتباه بگیریم، در حالی که باید آب بنوشیم.

این گیج شدن و سر درد در هیپوتالاموس اتفاق می افتد، قسمتی از مغز که گرسنگی، تشنگی و سردرد را کنترل می کند.

وقتی کم آبی بدن اتفاق می افتد به نحوی در هیپوتالاموس مشکل خط روی خط به وجود می آید و زمانی که واقعا نیاز به یک لیوان آب دارید مجبورتان می کند یک بسته چیپس باز کنید و بخورید.

با بالا نگه داشتن سطح مایعات بدن جلوی این اتفاق را بگیرید، هر روز صبح را با نوشیدن یک لیوان آب شروع کنید.

اگر احساس گرسنگی می کنید و آن روز زیاد آب ننوشیده اید، ابتدا یک لیوان آب بنوشید و 15 تا 20 دقیقه صبر کنید تا ببینید همچنان گرسنه هستید یا خیر.

GEN071.png

  • استفاده از داروهای خاص

برخی داروهای خاص که برای درمان به صورت منظم استفاده می کنید شاید موجب شوند که یخچال را غارت کنید. 

عوارض داروهای ضد افسردگی مانند، Zoloft و Paxil و همچنین کورتیکواستروئیدها مثل پردنیزولون به عنوان داروهای بالا برنده اشتها شناخته می شوند.

اگر از این نوع داروها استفاده می کنید و حتی بعد از غذا نیز احساس گرسنگی می کنید، با پزشک خود صحبت کنید تا اگر ممکن است جایگزینی برای این داروها به شما معرفی کند.

  • دیابت

هم دیابت نوع اول و هم دیابت نوع دوم می‌تواند موجب گرسنگی‌های مکرر شود.

در شرایط نرمال، بدن قند موجود در غذا را به سوختی به نام گلوکز تبدیل می‌کند، اما اگر دیابت داشته باشید، قند موجود در غذایی که می‌خورید ممکن است وارد بافت‌ها نشود تا به آنها انرژی بدهد و این اتفاق می‌تواند موجب شود عضلات و سایر بافت‌های بدن نیاز به غذای بیشتری را اعلام کنند.

علاوه بر افزایش اشتها، سایر علائم دیابت شامل تشنگی زیاد، تکرر ادرار، کاهش وزن غیر موجه، تاری دید، زخم‌ها و بریدگی‌هایی که التیام‌ آن زمان زیادی طول می‌کشد، احساس مور مور شدن در دست‌ها یا پاها و خستگی مداوم می‌شود.

شما چه دیابت نوع اول داشته باشید یا دیابت نوع دوم، باید سطح قند خون‌تان را تحت کنترل بگیرید تا بر سایر اندام‌ های‌ تان تاثیر منفی نگذارد.

  • استرس

زمانی که شما دچار استرس و اضطراب می شوید، میزان کورتیزول در بدن شما به شدت افزایش پیدا می کند.

افزایش هورمون کورتیزول باعث تمایل شما به خوردن شیرینی و غذاهای پرچرب می شود و خوردن به هیچ عنوان استرس را کم نمیکند و همین باعث مصرف بیش از حد کالری و افزایش شدید وزن میشود .

8.jpg

  • خوردن نوشیدنی های الکلی

 نوشیدن الکل درست پیش از وعده‌ شام موجب تحریک اشتها شده و فرد حتی با شکم پر نیز احساس گرسنگی می‌نماید.

پس از نوشیدن الکل احتمال مصرف غذاهای پرکالری افزایش می‌یابد و از آنجایی که الکل آب بدن را کم می‌کند، این کم آبی شما را فریب داده و به جای تشنگی تصور می‌کنید که گرسنه‌اید.

  • مصرف کم پروتئین، چربی یا فیبر

اگر بدن ترکیبی درست از درشت مغذی ها یعنی پروتئین، چربی و فیبر را دریافت نکند، ممکن است با احساس گرسنگی مواجه شود.

غذاهای سرشار از فیبر با فعال کردن گیرنده های نشاسته در معده به کاهش گرسنگی کمک می کنند، این گیرنده ها سیگنال هایی را به مغز ارسال می کنند که به مصرف مقدار کافی از غذا اشاره دارند.

همچنین غذاهای سرشار از فیبر در مقایسه با غذاهای کم فیبر، سرعت تخلیه معده را کند می کنند و به زمان بیشتری برای گوارش نیاز دارند، از این رو احساس سیری برای مدت طولانی‌تری حفظ می شود.

ghazaye-_salem.jpg

سندروم پیش از قاعدگی یا یائسگی

غذا خوردن بی اختیار یا خارج از کنترل، یکی از نشانه‌های رایج در زنانی است که دچار سندروم پیش از قاعدگی می‌شوند.

در روز‌های پیش از شروع قاعدگی، زنان ممکن است اشتهای بیشتری پیدا کنند و هوس‌ های غذایی بیشتری داشته باشند.

این مسأله در دوران یائسگی زنان هم می‌تواند رخ دهد. علت این مسأله تغییرات هورمونی ناشی از یائسگی، به ویژه کاهش هورمون استروژن است که افزایش احساس گرسنگی را به دنبال دارد.

استفاده از مواد غذایی سالم مثل میوه‌ها و سبزیجات، نوشیدن زیاد آب و ورزش کردن به کنترل این شرایط کمک می‌کند.

بارداری

بارداری هم یکی از دیگر عواملی است که باعث احساس گرسنگی در زنان می‌شود. در این حالت، بدن غذای بیشتری طلب می‌کند. این مسأله یک دلیل ساده دارد که آن این است که فرزند شما به مواد مغذی بیشتری نیاز دارد تا بتواند به شکل سالمی رشد کند.

براساس سایت medicinenet تغییرات هورمونی در بارداری اغلب شما را همیشه گرسنه می کند.

تحقیقات نشان می‌دهد ۵۰ تا ۹۰ درصد زنان باردار دچار هوس‌های غذایی‌ای می‌شوند که اصطلاحاً به آن‌ها ویار گفته می‌شود.

bardari-_viar.jpg

عوامل رفتاری و سبک زندگی تاثیرگذار بر احساس گرسنگی

به غیر از از عوامل کلیدی بالا، براساس سایت healthline چندین عامل رفتاری ممکن است دلیل احساس گرسنگی پس از غذا خوردن را توضیح دهند، از جمله:

حواس پرتی هنگام غذا خوردن

تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که هنگام غذا خوردن حواسشان پرت می شود کمتر احساس سیری می‌کنند و تمایل بیشتری به خوردن در طول روز دارند.

اگر معمولا با حواس پرتی غذا می خورید، سعی کنید ذهن آگاهی را برای تشخیص بهتر سیگنال های بدن خود تمرین کنید.

سریع غذا خوردن

تحقیقات نشان می دهد که افرادی که سریع می خورند نسبت به افرادی که آهسته می خورند به دلیل عدم جویدن، کمتر احساس سیری می کنند.

ورزش زیاد

افرادی که زیاد ورزش می کنند اشتهای بیشتری دارند و متابولیسم سریع تری دارند. اگر زیاد ورزش می کنید، ممکن است نیاز به مصرف غذای بیشتری برای تامین انرژی تمرینات خود داشته باشید.

کمبود خواب

خواب کافی برای تنظیم هورمون هایی مانند گرلین ضروری است که سطح آن در افراد کم خواب بیشتر است. سعی کنید یک روال خواب سالم تنظیم کنید یا نور آبی را در شب محدود کنید تا خواب کافی داشته باشید.

anvae-masazhor-kharid09.png

آیا کمبود ویتامین B باعث گرسنگی می شود؟

کمبود ویتامین B باعث بروز گرسنگی عجیبی می شود به خصوص برای افرادی که در معرض بیماری «پیکا» هستند. افراد مبتلا به پیکا گرایش عجیبی به خوردن مواد غذایی فاقد ارزش غذایی مانند نشاسته، خاک، یخ، گچ و غیره پیدا می کنند.

به گفته محققان بیماری پیکا می تواند یکی از علائم کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12، فولاسین یا آهن باشد و بیشتر در کودکان و خانم های باردار دیده می شود.

حواستان باشد که در اغلب موارد استرس و افسردگی و مصرف برخی داروها باعث افزایش احتمال کمبود ویتامین B می شود. بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا داروها یا دلایل دیگر این کمبود مشخص شود.

کلام آخر

احساس گرسنگی در همه افراد سالم وجود دارد، اما احساس گرسنگی و ضعف پس از غذاخوردن اغلب بخاطر کمبود پروتئین در رژیم غذایی و کمبود فیبر در غذا است؛ با این حال مشکلات هورمونی و سبک زندگی هم می تواند موجب این مشکل در افراد شود.

اگر شما هم از آن دسته از افرادی هستید که اغلب بعد از غذا خوردن احساس گرسنگی می کنید، بهتر است به نکات گفته شده در بالا نگاهی بیندازید.

ورودی نامعتبر

محصولات پیشنهادی

سوالات متداول "علت احساس ضعف و گرسنگی بعد از خوردن غذا"

علت گرسنگی شبانه چیست؟

علت گرسنگی ناگهانی در نیمه‌شب، بیش از هرچیز به رژیم غذایی شما برمی‌گردد. برای حل این مشکل، یک الی دو ساعت قبل از خواب، غذاهای چرب و فست‌فود نخورید و شام سبکی مصرف کنید.

علت گرسنگی مداوم نوزاد چیست؟

علت گرسنگی مداوم نوزادان می‌تواند رشد سریع و ناگهانی‌شان باشد. پس طبیعی‌ست که در مدت‌زمان کمی، نیاز به غذا پیدا کنند. البته نیاز به مکیدن، یکی از شایع‌ترین علت گرسنگی ناگهانی نوزادان است. این نیاز غریزی نوزادان را می‌توان با پستانک یا مکیدن سینه مادر برطرف کرد.

آیا باکتری روده می تواند دلیل گرسنگی مکرر باشد؟

بله. ترکیب میکروبی روده تاثیر زیادی بر عادات غذا خوردن و هضم دارد. این باکتری ها مسئول تجزیه فیبر رژیم غذایی و جذب چربی است. افزایش این باکتری ها سبب اضافه وزن و چاقی می شود.

نوشتن دیدگاه
تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید