چکیده
آیا میدانستید ۱۰ تا ۴۰ درصد از افرادی که مبتلا به دیابت هستند در آینده مشکلات کلیوی مزمن خواهند داشت؟
تاثیر دیابت بر روی کلیه ها موضضوعی است، که نباید به راحتی از آن گذشت.بهترین راه برای جلوگیری یا به تاخیر انداختن ابتلا به بیماریهای کلیوی همراه با دیابت داشتن یک لایف استایل یا سبک زندگی مناسب و درمان وضعیت فشار خون و دیابت می باشد. در این قسمت از مجله سلامت دکتر مهندس 6 نکته مهم مراقبت از کلیه در بیماران دیابتی را برایتان خواهیم آورد.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید: |
چگونگی تاثیر دیابت بر کلیه
دیابت و بیماریهای کلیوی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. طبق موسسه ملی سلامت در حقیقت دیابت عامل اصلی ابتلا به بیماریهای کلیوی می باشد. با توجه به آمار مراکز مراقبت و پیشگیری از بیماری ها بیش از ۲۵.۸ میلیون آمریکایی مبتلا به دیابت می باشند. قند اضافه ای که خون در افراد دیابتی با خود حمل می کند نیازمند کار بیشتر کلیه برای فیلتر کردن خون و جداسازی آب و مواد دفعی میباشد.نفروپاتی دیابتی یک بیماری جدی از ترکیب مشکلات کلیوی مرتبط با دیابت نوع یک دیابت نوع دو می باشد به همین دلیل بر نفروپاتی دیابتی بیماری دیابتی کلیه نیز گفته می شود.
علائم مشکل کلیه در بیماران دیابتی
در مراحل اولیه بیماری کلیوی و دیابت علائم شناخته شدهای وجود ندارد اما در مراحل نهایی بیماریهای کلیوی علائم شامل موارد زیر می باشد:
- از دست دادن اشتها
- گیجی به علت سخت شدن تمرکز
- خستگی
- فشار خون بالا
- افزایش حس ادرار
- حالت تهوع و استفراغ
- خارش مداوم
- وجود پروتئین در ادرار یا پروتئینوری
- تورم یا ادم دست ها، پا ها چشم ها و مچ ها
مراقبت از کلیه در بیماران دیابتی
-
به صورت منظم قند خون خود را چک کنید
با سوال پرسیدن و آموزش دیدن از پزشک یا پرستار خود سعی کنید محدوده طبیعی قند خون در افراد دیابتی را بدانید و برای حفظ قند خون در این محدوده تلاش کنید.
دستگاه تست قندخون با کیفیت، ارزان و در دسترس
-
خود را به صورت زود هنگام برای بیماریهای کلیوی غربالگری کنید
در صورتیکه آسیب های کلیوی به صورت زودهنگام شناسایی شوند قابل مدیریت بوده و درمان خواهند شد. با پزشکتان مشورت کنید و راه های سبک زندگی که برای داشتن کلیه های سالم لازم هستند را آموزش ببینید.
برای داشتن کلیه های سالم میوه و سبزیجات بخورید
با توجه به تحقیقاتی که در ماه مارچ ۲۰۱۳ در ژورنال بالینی انجمن نفرولوژی آمریکا منتشر شد محققان خاطرنشان کردند جای دادن میوه ها و سبزیجات در رژیم غذایی روزانه از آسیب های کلیوی و اسیدوز متابولیک جلوگیری می کند. اسیدوز متابولیک به شرایطی گفته می شود که قند خون به شدت بالا رفته، در بدن تولید اسید شده و امکان خروج این اسید اضافی از بدن وجود ندارد.
میزان بیش از حد اسید در خون می تواند منجر به علائمی مانند تنفس سریع، خستگی، گیجی و در موارد شدید شوک و مرگ شود. خوردن میوه ها و سبزیجات به کلیه ها کمک می کند تا اسید اضافی تولید شده در بدن را از طریق ادرار به خارج از آن هدایت کنند.
استفاده از میوه ها و سبزیجات برای بیمارانی که مبتلا به شرایط مزمن کلیوی هستند بسیار مهم می باشد چرا که این بیماران بیش از سایرین در معرض اسیدوز متابولیک قرار دارند. بیماران اسیدوز متابولیک معمولاً با بی کربنات یا سایر مواد قلیایی درمان می شوند. اما در این تحقیق هدف پزشکان دانشگاه علوم پزشکی A&M تمپل، تگزاس یافتن نتیجه خوردن میوه ها و سبزیجات بیشتر ( که هر دو از مواد غذایی قلیایی) هستند بوده است.
محققان به طور تصادفی 71 بیمار کلیوی استیج 4 را با رژیم غذایی شامل میوه و سبزیجات یا دارو های قلیایی خوراکی درمان کردند. هر دو گروه عملکرد کلیه مشابه ، کاهش میزان اسیدوز متابولیک و کاهش میزان آسیب کلیه را نشان دادند. محققان در مقاله خود عنوان كردند كه اين مداخلات ممكن است به بهبود سلامت كليه در افراد مبتلا به بيماري مزمن كليوی كمك كننده باشد.
برای کارکرد بهتر دیالیز روغن ماهی مصرف کنید
مطالعه ای منتشر شده در ژوئن 2013 در کیدنی اینترنشنال گزارش داد که اسیدهای چرب امگا 3 ، مانند آنهایی که در روغن ماهی وجود دارد ، ممکن است بیماران دیالیز را از مرگ ناگهانی قلبی محافظت کنند. محققان سطح اسیدهای چرب امگا 3 را در 400 بیمار دیالیزی بررسی کردند که 100 نفر از آنها در سال اول درمان خود درگذشتند. خطر مرگ ناگهانی قلبی در سال اول دیالیز بسیار زیاد است.
محققان در مقاله خود مشاهده كردند كه در طی سال اول شروع همودیالیز ، آن دسته از مشاركت كنندگان كه میزان اسیدهای چرب امگا 3 بیشتر داشتند - كه در ماهی های چرب مانند ماهی قزل آلا و ماهی تن و همچنین تخم كتان و گردو یافت می شوند- در معرض خطر کمتر مرگ ناگهانی قلبی قرار داشت