سبد خرید0

چکیده                           تخمین زمان مطالعه: 5 دقیقه 

آندومتریوز به رشد بافت داخلی رحم (آندومتر رحم) در جایی خارج از حفره رحمی اطلاق می شود که می تواند در لگن و خارج از لگن وجود داشته باشد. آندومتریوز یک بیماری مرتبط با درد و نازایی است و علائم آن درد مزمن لگن، دیسمنوره (درد موقع قاعدگی)، دیسپارونیا (درد هنگام نزدیکی)، درد هنگام اجابت مزاج و ناباروری است. آندومتریوز، با تعداد تقریبی 176 میلیون زن مبتلا در جهان و بار مالی حدود 110 میلیون دلار در سال، یکی از شایع ترین و پرهزینه ترین بیماری های زنان در سنین باروری است که آثار منفی بسیاری بر سلامت روان، جسم، کارآیی شغلی و اجتماعی بیماران دارد. تأثیر علائم آندومتریوز بر کیفیت زندگی چند بعدی است و بیشتر آنها تأثیر منفی به جا می گذارد. شناخت تأثیر این بیماری بر کیفیت زندگی افراد مبتلا، همچنین افزایش آگاهی زنان درخصوص عوامل مؤثر در ابتلا به این بیماری، ضروری به نظر می رسد. در مقاله پیش رو به این سوال که، آندومتریوز چیست؟ پاسخ داده خواهد شد.

 

برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینک های زیر استفاده کنید:

آندومتریوز چیست؟

علائم آندومتریوز

دلایل ابتلا به آندومتریوز

افراد در معرض خطر ابتلا به آندومتریوز چه کسانی هستند؟

عوارض آندومتریوز

تشخیص آندومتریوز

درمان آندومتریوز

احتمال ناباروری با آندومتریوز

علت درد در آندومتریوز چیست؟

آندومتریوز چیست؟

آندومتریوز اولین بار به وسیه Rokitansky در سال 1860 بعنوان بافت آندومتر نابجا که به تحریک هورمون های تخمدان پاسخ می دهد، معرفی شد. در این بیماری بافت آندومتر (لایه داخلی رحم) در بیرون از محل اصلی خود (رحم) تشکیل می‌شود. این بافت می تواند در تمام بافت‌های بدن به جز طحال بوجود آید، ولی رایج‌ترین محل پدید آمدن آن، لگن است که در این قسمت هم، تخمدان‌ها بیشتر گرفتار آندومتریوز می‌شوند. آندومتر اگر داخل تخمدان تشکیل شود کیستی به نام آندومتریوما (کیست های شکلاتی) را می سازد و یا اگر در داخل عضله رحم یا همان میومتر باشد آندومتریوزیس را تشکیل می دهد. این بافت ها در داخل لگن دچار التهاب، خونریزی و چسبندگی داخل لگن شده، درنتیجه التهاب و کششی که روی اعصاب و بافت ها وارد می گردد موجب ایجاد درد لگنی مزمن در خانم ها می گردد. به طور معمول، بافت آندومتر در طی قاعدگی فرو می ریزد اما بافتی که در جای دیگری رشد کرده باشد، قادر به انجام این کار نیست. که منجر به علائم جسمی زیادی از جمله درد می شود. هرچه این بافت ها بزرگتر شوند، بیشتر بر عملکرد بدن تاثیر می گذارند.آندومتریوز عمدتا در خانم هایی که در سنین باروری هستند اتفاق می افتد و حداکثر میزان وقوع آن در دهه چهارم زندگی است. آندومتریوز در 15-8 درصد از خانم هایی که درسن باروری هستند وجود دارد. همچنین در 30 تا 50 درصد زنان نابارور نیز، آندومتریوز مشاهده می گردد.

یبلل 56زی

علائم آندومتریوز

هر چند تعداد زیادی از بیماران مبتلا به آندومتریوز علائم ندارند و بطور اتفاقی در یکی از معاینات متوجه این بیماری می شوند ولی عموماً با درد های مزمن لگنی همراه است.

لباد ل67

• درد مزمن لگن (مهم ترین علامت): می تواند قبل و یا در هنگام عادت ماهیانه باشد.
• عادت ماهانه دردناک
• نزدیکی دردناک
• احساس گرفتگی یا کرامپ شکمی در زمان رابطه زناشویی
• درد در هنگام معاینه لگن
• درد هنگام اجابت مزاج یا ادرار کردن
• خونریزی بیش از حد
• پریودهای طولانی تر از هفت روز
• مشکلات روده ای و ادراری شامل ادرار، اسهال، یبوست و نفخ
• مشاهده خون در ادرار یا مدفوع
• تهوع و استفراغ
• نازایی در برخی زنان

 حتما مطالعه نمایید: فیبروم رحم چیست؟

دلایل ابتلا به آندومتریوز

1. بازگشت بخشی از خون قاعدگی از طریق لوله ها به حفره شکمی فرد: اگر این خون شامل پوسته های داخل رحم باشد در قسمت وارد شده رشد کرده و از تخمدان یا هر عضو دیگر تغذیه کرده و زنده می ماند.
2. وجود سلول های چندخاصیتی در لگن (این سلول هامی توانند به بافت آندومتر تبدیل شده و آندومتریوز را تشکیل دهند).
3. اختلال در سیستم ایمنی خانم های مبتلا که سبب رشد آندومتر در مناطق غیرمعمول می شود.
4. کاشته شدن مستقیم بافت آندومتر از طریق جراحی ها در مناطق دیگر (برای مثال در محل برش مربوط به زایمان طبیعی یا سزارین).

افراد در معرض خطر ابتلا به آندومتریوز چه کسانی هستند؟

 بطور کلی خانم هایی که در سن باروری هستند بیشتر از بقیه در معرض خطر ابتلا به آندومتریوز قرار دارند. زیرا آندومتریوز یک بیماری وابسته به استروژن ( هورمون های جنسی ) می باشد. همانگونه که در بافت طبیعی آندومتر، استروژن باعث رشد می شود، در بافت غیر طبیعی نیز تأثیر می گذارد و موجب رشد غیر طبیعی این بافت می شود، در نتیجه خانم هایی که در سن باروری هستند بیشتر به این بیماری مبتلا می شوند.
• کسانی که هرگز بارداری و زایمان نداشته‌اند
• شروع زودهنگام بلوغ
• یائسگی دیرهنگام
• ابتلا یکی از بستگان درجه یک به آندومتریوز ( مادر، خواهر یا خاله)
• سیکل های پریود کوتاه (معمولاٌ زودتر از ۲۷ روز پریود شدن)
• در معرض زیاد استروژن قرار گرفتن
• سابقه عفونت لگنی
• اختلال رحمی
• مصرف الکل
• وزن پایین
این دلایل الزاماً به معنی این نیست که هر فردی که شرایط بالا را داشته باشد حتماً مبتلا به آندومتریوز می‌شود بلکه داشتن عوامل بالا می‌تواند فرد را مستعد ابتلا به آندومتریوز کند.

نکته مهم اینکه نشانه های آندومتریوز به طور موقت با بارداری از بین می روند. همینطور این نشانه ها با یائسگی به طور کامل از بین می روند، مگر اینکه فرد در حال مصرف محصولات استروژنی باشد.

عوارض آندومتریوز

• نازایی: یکی از عوارض شایع آندومتریوز نازایی زنان می باشد.
آندومتریوز ممکن است موجب مسدود شدن لوله رحمی شود و تخمک و اسپرم را از هم دور کند. همچنین ممکن است آندومتریوز به اسپرم و یا تخمک صدمه بزند. با این حال، بسیاری از زنان با آندومتریوز خفیف تا متوسط می توانند باردار شوند. پزشکان توصیه می کنند زنان متأهلی که دارای آندومتریوز هستند، هر چه زودتر باردار شوند تا آندومتریوز به ذخایر تخمکی آن ها آسیبی وارد نکند.
• سرطان تخمدان: زنان دارای آندومتریوز، بیشتر دچار سرطان تخمدان می شوند.

تشخیص آندومتریوز

تشخیص آندومتریوز توسط متخصص زنان امکان پذیر است.
• گرفتن شرح حال بیمار و معاینه لگنی توسط پزشک
• سونوگرافی می تواند وجود و نمای کیست های آندومتریوز در تخمدان و سایر نقاط لگن را نشان دهد.
• آزمایش خون: اندازه‌گیری CA125 می تواند کمک کننده شناسایی باشد ولی اختصاصی نیست.
• لاپاراسکوپی: جهت تشخیص قطعی بوسیله نمونه گیری از نسوج مشکوک انجام می شود.

درمان آندومتریوز

 1. درمان های دارویی
 داروهای ضد درد و مسکن
 هورمون درمانی: شامل قرص های ضدبارداری، هورمون های پروژسترون یا هورمون های آزاد کننده گنادوتروپین و ... .

بیی بل

2. درمان های جراحی
 لاپاراسکوپی: اگر فرد دارای آندومتریوز قصد بارداری دارد، از جراحی برای برداشتن آندومتریوز در حالی که رحم و تخمدان سالم بمانند، استفاده می شود.
 هیسترکتومی: در موارد شدید و در افرادی که قصد بارداری ندارند یا درسن باروری نیستند، هیسترکتومی برای برداشتن رحم و یا دو تخمدان انجام می شود.

بت اغ76ذ

احتمال ناباروری با آندومتریوز

آندومتریوز یک بیماری لگنی است که در خانم های نابارور شایع تر است. در حدود هفتاد درصد از خانم هایی که آندومتریوز متوسط یا خفیف دارند بدون مشکل باردار می شوند.
آندومتریوز به دلایل متفاوتی می تواند سبب ناباروری شود:
 اثر بر ساختمان و آناتومی لگن: درصورتی که آندومتریوز ایجاد کیست های بزرگ در تخمدان (آندومتریوما) کند می تواند به ذخایر تخمک تخمدان آسیب وارد کند. و یا سبب چسبندگی شدید بین رحم و تخمدان و سایر اعضا لگن شود. این چسبندگی ها ساختمان و عملکرد طبیعی رَحِم و تخمدان را تحت تاثیر قرار میدهند.

 اثرات هورمونی آندومتریوز: ازآنجاییکه آندومتریوز سبب ترشحات هورمونی و مواد التهابی می شود می‌تواند اثر منفی بر تخمک گذاری و لانه گزینی داشته باشد و از این طریق نیز می‌تواند سبب نازایی گردد.

 مقاله پیشنهادی: سرطان دهانه رحم چیست؟

علت درد در آندومتریوز چیست؟

 کاشته شدن عمیق بافت آندومتر در مناطقی که تعداد زیادی عصب قرار دارد
 رها کردن موادی از بافت آندومتریوز که دلیل ایجاد درد هستند
 وقتی آندومتریوز اطراف یک بافت را گرفتار کرده و آن را تحت فشار قرار می دهد.

سخن آخر:

به نظر مي رسد افزايش آگاهي زنان در خصوص عوامل موثر بر آندومتريوز، در شناسايي و درمان اين بيماري كمك كننده باشد و با تشخيص به موقع و درمان اين بيماري مي توان از عوارض جدي آن، به خصوص ناباروري، كاست.

ورودی نامعتبر

محصولات پیشنهادی
نوشتن دیدگاه
تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید